Sałatka jarzynowa to typowo polska potrawa. W każdym domu inna...
Podobnie jak bigos.
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
1/2 kg marchwi
3 pietruszki
1 średni seler lub pół dużego
słoik ogórków konserwowych
3 jabłka
1 cebula
1 puszka groszku
duży majonez - u nas Ocetix
Ziemniaki, seler, pietruszkę i marchew ugotować w mundurkach, najlepiej na parze. Ostudzić, obrać.
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę.
Najlepiej kroić ziemniaki na zmianę z innymi warzywami, wtedy tak bardzo nie przyklejają się do noża.
Dosypać groszek, posolić, popieprzyć, dodać majonez.
Sałatkę przechowuję w lodówce w słoikach albo pojemnikach po twarogu - wtedy dłużej zachowuje świeżość...
Sałatka jest najlepsza na drugi dzień.
Smacznego :)
u mnie jeszcze do tego dochodzą jajka ugotowane na twardo i majonez to kielecki, a zamiast ogórków konserwowych domowe kiszone :-). Masz racje w kazdym domu inaczej :-)
OdpowiedzUsuńU mnie podobnie, jak w komentarzu powyżej. A ostatnio robię bez selera i pietruszki, na życzenie dzieci :)
OdpowiedzUsuńTwoja bardzo apetycznie wygląda !
U nas też się taką je, tylko bez jabłka i cebuli.
OdpowiedzUsuńMniam!:)
Na małej fotografii wyglądała jak Obcy. Myślałam, że ktoś pomylił tematy;))
OdpowiedzUsuń