Właściwy przepis na Czachobili powinien zawierać adżikę.
Miałam kiedyś duży zapas adżiki, zrobiony pewnego lata, ale z czasem rozszedł się i nie mam..
Ten przepis znalazłam na ostatnio często odwiedzanym blogu AZ Cookbook.
Mieliśmy czachobili na niedzielny obiad. Jedliśmy z kuskusem, ale myślę, że lepiej byłoby z ziemniakami.
Kurczak wyszedł pyszny, trochę pikantny, przepis do powtórzenia.
przepis z The Georgian Feast Darry Goldstein
Wychodzi 6 do 8 porcji
Składniki:
2 łyżki masła - ja użyłam oliwy wymieszanej z masłem
jeden kurczak, pocięty na 10 porcji - ja miałam 4 ćwiartki
4 średnie cebule, obrane i pokrojone
8 średnich pomidorów, obranych i pokrojonych - dałam 2 puszki
3 ząbki czosnku - zmiażdżone
około 1/2 szklanki posiekanych świeżych ziół (natka, kolendra, estragon, bazylia, szczypiorek) - miałam natkę pietruszki
1/8 łyżeczki płatków chili
sól
świeżo mielony pieprz
Rozgrzać masło na dużej patelni, obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron. Dodać cebulę, smażyć razem 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodać pomidory, dusić pod przykryciem około 30 minut.
Dodać czosnek, zioła, chili, pieprz i sól do smaku. Gotować pod przykryciem jeszcze 5 minut.
Zostawić jeszcze na 5 minut przed podaniem na stół.
Smacznego :)
Mmm :) To brzmi smakowicie. Uwielbiam eksperymentować w kuchni.
OdpowiedzUsuńA co to jest adżika? Nigdy się nie spotkałam z czymś takim
Jutro wstukam przepis w komentarzach :)
OdpowiedzUsuńbrzmi interesująco :) a przepis na adżikę chętnie bym wypróbowała
OdpowiedzUsuńU nas na blogu pojawi się w czwartek według przepisu z tego samego źródła;-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOd pobytu w Azerbejdżanie często bywam na stronie AZ Cookbook - jest tam jeszcze dużo przepisów do wykorzystania :)
OdpowiedzUsuńadżika to sos, który można kupić np w Gruzji. Jest pikantny, ale dodana 1 łyżeczka do czachobili smak zmienia diametralnie
OdpowiedzUsuń