Przepis z książki "Podróże Kulinarne - Kuchnia Rosyjska".
Pieczenie biszkoptów - do pominięcia - można użyć zwykłych ze sklepu.
Składniki:
2 jajka, rozdzielone
1 łyżka gorącej wody
125g cukru
125g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki startych sucharów - dałam bułkę tartą
Nadzienie:
jedno opakowanie białej żelatyny - dałam takie na pół litra
4 jajka, rozdzielone
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego - dałam łyżkę ekstraktu
1 łyżka kakao
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki wody
1 szklanka śmietany - 1/4l - dałam 30%
szczypta soli
100g masy migdałowej, dodatkowo
Masa Migdałowa:
100g migdałów, obranych i posiekanych
1 łyżka masła
3 1/2 łyżki brązowego cukru
1. Żółtka z wodą i cukrem ubij na puszystą masę.
2. Z białek jaj z odrobiną soli ubij sztywną pianę. Dodaj do masy z żółtek. Dosyp oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Wsyp starte suchary, wymieszaj.
3. Masę przełóż do wyciskarki z dziurką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj masę, formując ciastka o długości palca. Piecz w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 200C przez około 8-10 minut. Zdejmij ciastka z papieru do pieczenia i odstaw do wystygnięcia.
4. Biszkopty przetnij w poprzek, spody ułóż na blasze do pieczenia i posmaruj częścią nadzienia. Resztę ciastek ułóż na wierzchu, lekko wciskając w krem. Wierzch posmaruj grubo kremem. Ciasto odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny. Przed podaniem odwróć je i wyłóż na paterę. Wierzch udekoruj masą migdałową.
Nadzienie:
1. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody do napęcznienia.
2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wanilię i kakao, wymieszać.
3. Żelatynę zalać wrzątkiem (4 łyżki), po rozpuszczeniu dodać kawę, cała miksturę dodać do masy żółtkowej i dobrze wymieszać.
4. Białka ubij na sztywno, w osobnym naczyniu ubij śmietanę. Połącz obie masy z przestudzoną masą żółtkową i dobrze wymieszaj.
Masa migdałowa:
1. Migdały upraż na średnim ogniu na złotożółty kolor, ciągle mieszając. Połowę z nich rozetrzyj na drobno i wymieszaj z resztą.
2. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i migdały. Podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż z cukru powstanie karmel. Masę migdałową przełóż na talerz i poczekaj aż wystygnie.
Smacznego :)
To ciasto kawowe, to chyba takie inne tiramisu, prawda? Bez wątpienia musiało smakować pysznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Zay :)
Też zwróciłam na nie uwagę, bo mam tę książkę. Ale niestety czasu brak:)
OdpowiedzUsuńOj, wyglada przersmacznie!
OdpowiedzUsuńCałkiem ciekawy smak, ale ja muszę popić słodką herbatą ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na zdjęcie z filiżanką w tle w kontekście tego ciasta :)
Ciasto było pyszne, jednak inne niż tiramisu.
OdpowiedzUsuńPrzypominało rodzaj musu albo pianki - dodatek żelatyny spowodował, że ciasto nie było kremowe, a raczej piankowe.
To ja poproszę kawałek do pitej właśnie przeze mnie kawy;-)
OdpowiedzUsuńO! Fajne ciacho! Zapisuję! :))
OdpowiedzUsuń