Kolejny przepis niezawodnej Bajaderki z forum CinCin.
Robiłam go po raz drugi, pyszne drożdżowe ciasto bakaliowe.
W święta nie schodzi w nadmiarze innych ciast (podobnie jak makowiec i piernik), ale na po świętach - jak znalazł :)
Nadaje się do długiego przechowywania.
Drezden Stollen - drożdżowa strucla świąteczna
Bogate w wiekowe tradycje, znane drożdżowe ciasto. Jest to bardzo wygodne ciasto do pieczenia w okresie świątecznym bo powinno być upieczone co najmniej tydzień przed spałaszowaniem No i jak chyba wszystkie świąteczne ciasta - bardzo kaloryczne, ze względu na dużą zawartość masła.
1 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki masła
szczypta soli
2 duże jajka
2 duże żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
5 2/3 szklanki maki *
1 1/2 łyżki suchych drożdży - dałam świeże
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/3 łyżeczki zmielonej mace (kwiat muszkatalu) lub gałki muszkatalowej
1 1/2 szklanki rodzynków (mieszanka jasnych i ciemnych)
1 szklanka zblanszowanych migdałów, posiekanych
1/2 szklanki suszonych porzeczek lub innych bakalii
1/2 szklanki kandyzowanej skorki pomarańczowej
starta skórka z 1 cytryny
starta skórka z 1/2 pomarańczy
1/2 szklanki koniaku
3/4 kostki rozpuszczonego masła (do smarowania strucli po upieczeniu)
cukier puder do posypania
Rodzynki sparzyć, odsączyć, zalać koniakiem i zostawić do macerowania (im dłużej tym lepiej, można to zrobic kilka dni przed planowanym pieczeniem). Mleko zagotować, dodać cukier, masło i sól, przestudzić. Dodać jajka, żółtka i wanilię, wymieszać. Wsypać 3 szklanki mąki i drożdże, wymieszać i zostawić aż ciasto podwoi swoja objętość. Dodać przyprawy i bakalie, wsypać resztę mąki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do lekko wysmarowanej masłem miski i ponownie zostawić do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoja objętość. Podzielić na 2-3 części - ja w tym roku zrobiłam 4, każdą uformować w kształcie owalu, lekko posmarować masłem i złożyć nie całkiem na pół (brzegi nie będą sie stykały) wzdłuż dłuższego brzegu. Ułożyć na natłuszczonej blasze i zostawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 190 st.C przez około 25 minut, patyczek wetknięty w środek ciasta powinien być suchy. Zaraz po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, smarować rozpuszczonym masłem kilka razy, posypać grubo cukrem pudrem i bardzo szczelnie zawinąć. Przechowywać w chłodnym miejscu przez co najmniej tydzień lub dłużej.
Pyszna jest ta strucla z marcepanem - w złożenie strucli wkładamy rolkę marcepanu, trzeba wtedy pamiętać aby bardzo dobrze zlepić brzegi ciasta. Można strucle "odświeżyć" posypując ją cieniutka warstwa cukru pudru tuz przed podaniem, ale jest to tylko zabieg kosmetyczny.
* Jak w kazdym drożdżowym cieście, ilość maki jest orientacyjna - wyrobione ciasto powinno być dość miękkie, ale nie lejące się.
Ja kiedyś nie lubiłam drożdżowych ciast ale jestem przykładem na to, że z wiekiem smaki się zmieniają:) Takie z bakaliami napewno jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię stollen szczegolnie z marcepanem :) Ostatnio taki mi posmakowal że prawie pół zjadłam heheh :) Ach nie pytaj jak potem cierpiałam .. ale było warto :)
OdpowiedzUsuń