Nie myślałam, ze pomidorowa z ziemniakami może być taka dobra...
Przepis od Małej Mi z forum Cincin:
1 puszka pomidorów bez skórki
4 średniej wielkości ziemniaki
świeże listki bazylii
˝ - 1 łyżeczka bazylii suszonej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
pieprz czarny do smaku
ew. sól do smaku
Ziemniaki obrać, pokroić w małe kawałki i ugotować w 1/2 litra osolonej wody - ja po prostu zalałam pokrojone ziemniaki wodą 1 cm powyżej poziomu ziemniaków. Gdy będą już całkiem miękkie, dodać pomidory z puszki wraz z sosem oraz pokrojony ząbek czosnku.
Całość utrzeć blenderem lub zmiksować na krem. Doprawić bazylią, pieprzem i solą.
Dodać parmezan i łyżeczkę masła, wymieszać.
Zupę podawać ze świeżą bagietką.
Smacznego :)
Jest mi ogromnie miło, ze wypróbowałaś przepis oraz że smak przypadł Ci do gustu :) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńMi
Chwilkę mnie nie było i tyle tu pysznosci! Oglądam sobie :)
OdpowiedzUsuńW ilu litrach wody ugotować ziemniaki (jest tam jakiś błąd w przepisie)? Po ugotowaniu ziemniaków odsączamy wodę? Miksujemy tylko te składniki, nie dodając żadnego buliony?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Przepraszam - już poprawiłam - - ja po prostu zalałam pokrojone ziemniaki wodą 1 cm powyżej poziomu ziemniaków
OdpowiedzUsuń