Ten jednak rzeczywiście smakuje jak oryginalny...
Przepis od Asi z Kwestii Smaku.
Domowy likier Baileys
gotowy w 5 minut
Składniki:
• 2 - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
• 250 g słodzonego mleka skondensowanego
• 250 ml Brandy
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 160 ml świeżej śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie:
Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody. Wymieszać z pozostałymi składnikami: mlekiem skondensowanym, brandy, ekstraktem z wanilii, śmietanką kremówką. Dokładnie schłodzić. Przechowywać w lodówce, w zamkniętej butelce. Likier podawać dobrze schłodzony, koniecznie z kostkami lodu.
Smacznego :)
Znamy wersję na wódce. Chętnie wypróbujemy rówież i taką na brandy, bo robiliśmy na niej ajerkoniak i wyszedł fantastycznie!
OdpowiedzUsuńja też znam wersję na wódce, znaczy się na spirytusie ;)
OdpowiedzUsuńto jest idealny prezent da mnie - baileysomaniaczka :-)
OdpowiedzUsuńOj tez mnie kusilo ostatnio na taki domowy baily :)
OdpowiedzUsuńFajnie, że można go tak szybko zrobić, bo ja na swój czekałam kilka tygodni :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń:)) i ja się wpraszam na kieliszeczek :D
OdpowiedzUsuńMasakrycznie przepyszny, zrobiłam z litra brandy i wszystko zniknęło po jednej nocy ze znajomymi:D
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis właśnie nad czymś takim myślałam
OdpowiedzUsuń