Przepis pochodzi z jakiejś gazety. Robiłam go rok temu i zrobił furorę wśród rodziny Wszyscy myśleli że jest z jakiejś dobrej cukierni Polecam bardzo Robi się go 3 tygodnie, ale warto. 50 dag mąki 25 dag cukru 25 dag miodu 30 ml wódki 2 jaja czubata łyżka masła łyżeczka przyprawy do pierników 2 łyżki kakao łyżeczka sody 15 dag suszonych śliwek 10 dag rodzynek masło do formy Ponadto 50 ml kawy rozpuszczalnej 100 ml wódki polewa czekoladowa dżem - u mnie morelowy i z czarnej porzeczki Śliwki namoczyć, osączyć i pokroić. Miód z cukrem i przyprawami rozpuścić w rondelku. Dodać masło, przestudzić, wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, wódkę, kakao, śliwki i rodzynki. Wyrobić ciasto, przełożyć do wysmarowanej masłem formy (keksówki) i piec 60 min w temp 200 st. Ostudzić. Wyjąć z formy. Zawinąć w folię i odłożyć na 1 tydzień Po tygodniu ponakłuwać wykałaczką i nasączyć kawą wymieszaną z 50 ml wódki. Zawinąć i odłożyć na 1 tydzień Po tygodniu przekroić, nasączyć resztą wódki, przełożyć powidłami, złączyć części. Polać piernik polewą. Gdy zastygnie zawinąć w folię i odłożyć na kolejny tydzień |
Czy warto kupić Xiaomi Mi Smart Air Fryer?
-
[image: Xiaomi Mi Smart Air Fryer]
Recenzja Xiaomi Mi Smart Air Fryer + sprawdzone przepisy
8 miesięcy temu
ale apetyczny wyszedł , ja w tym roku go nie robiłam ,ale był w tamtym i potwierdzam ,ze to pyszny piernik
OdpowiedzUsuńMam pytanie, jak długiej używa Pani formy do keksu?
OdpowiedzUsuńCzy ciasto zawija Pani w taką zwykłą folię np. do przechowywania wędlin?
Czy mogę prosić o odpowiedź na adres bg.n@interia.pl
Pozdrawiam
Beata