Śniadanko Sherlocka Holmesa wg Całusków Pani Darling Małgorzaty Musierowicz
Robię parę odstępstw od oryginalnego przepisu, więc podam go po swojemu.
Na blacie przygotowuję sobie na jedną osobę:
4 plastry boczku (najchętniej taki gotowo krojony z Lidla, i nie taki najchudszy)
2 kromki chleba - najwygodniej - tostowego
2 jajka
Wrzucam na patelnię boczek i smażę na rumiano. Kiedy boczek się smaży, wycinam w każdej kromce chleba dziurkę - w tych mniejszych kieliszkiem, w większych - niedużą szklaneczką (duże kromki i duże dziurki są wygodniejsze). Zdejmuję z patelni gotowy boczek. Na wytopionym tłuszczu układam chleb - kromki i "dziurki". Podsmażam z jednej strony. Kiedy są już rumiane, przewracam na drugą stronę, szybko w dziurki w kromkach wbijam po jajku i zmniejszam gaz. Żeby ułatwić sobie sprawę, zdarza mi się poprzechylać patelnię, żeby białko się lepiej rozlało i szybciej ścięło, bo lubię płynne żółtko. :) Podaję grzanki ułożone na boczku.
W książce autorka poleca serwowanie z kawą i warzywkiem - sałatą/pomidorem/ogórkiem. Nie jest to najzdrowsze śniadanie pod słońcem, ale na pewno jedno ze smaczniejszych. I bardziej sycących.
Czy warto kupić Xiaomi Mi Smart Air Fryer?
-
[image: Xiaomi Mi Smart Air Fryer]
Recenzja Xiaomi Mi Smart Air Fryer + sprawdzone przepisy
8 miesięcy temu
wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńpewno, że sycące i jakie smaczne :)
OdpowiedzUsuńToż to śniadanie stworzone najwyraźniej z myślą o mnie;-)
OdpowiedzUsuńAAAAA!!!! Normalnie ślinka cieknie już uszami :)
OdpowiedzUsuńZnam tę książkę i chętnie do niej sięgam... Bardzo smakowite te grzanki :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje za miłe komentarze.
OdpowiedzUsuńPrzyznam się tak na marginesie, że Grumkowy blog jest jednym z moich ulubionych, a komentarze ze strony jego autora uważam za zaszczyt. :D
Rzeczywiscie jest to sniadanie mistrzow i dla mistzroow mmm bozus rewelacja, ja mialam akutrat w lodowce taki wedzony od H.Kani, ale spoko byl:) polecam wsyztskim takie sniadanko:)
OdpowiedzUsuń