Przepis na chleb jest jeden, no to spróbowałam.
Nie do końca jestem zadowolona z wyglądu, ale smak jest OK :)
TANDOORI / TENDIR CHOREYI
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia: 20 minut
1 średni chleb
Składniki:
1 opakowanie (7g) suchych drożdży - dałam świeże
1 ½ kubka (375 ml) ciepłej wody
1 łyżeczka soli
3 kubki mąki chlebowej, plus dodatkowo do wyrabiania
1 żółtko, do posmarowania
1 łyżeczka maku lub sezamu (białego lub czarnego)
1. W małym naczyniu wymieszać drożdże z wodą.
3. Wyjąć ciasto na lekko podsypana stolnicę. Wyrabiać 10 minut.
4. Uformować kulę z ciasta, włożyć je do miski, całość włożyć do worka.
5. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na około półtorej godziny albo do podwojenia objętości.
6. Wyjąć ciasto na oprószoną stolnicę.
7. Rozciągnąć kulę na placek, następnie rozwałkować na kształt prostokąta 35x20cm.
8. Delikatnie przełożyć ciasto na blachę do pieczenia, zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
9. Piekarnik nagrzać do 200C.
10. Chleb naciąć w ukośną kratkę, posmarować żółtkiem, posypać ziarenkami.
11. Włożyć do piekarnika na 20-25 minut.
Wyjąć, wystudzić na kratce i zajadać :)
A ja zanim jeszcze przeczytałem Twój wpis chciałem pochwalić wygląd tego chlebka;-) Tak czy owak zdanie nie zmieniam i uważam, że prezentuje się bardzo ładnie! A bloga AZ Cookbook również polecam!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuńChlebek jedliśmy dzisiaj (pieczony wczoraj)- smakuje jak miękka bułeczka - dobry i do wędlin, i do dżemu.
a mi też się podoba , bardzo lubię takie oryginalne pieczywo
OdpowiedzUsuńWlasnie tak wyglada chleb w tych rejonach swiata! Super!
OdpowiedzUsuń