skip to main |
skip to sidebar
Przepis czekał w kolejce i się doczekał.
Podany przez Seniorkę na forum CinCin.
Składniki2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 jaja (białka i żółtka osobno)
5 łyżeczek cukru
20 dkg śmietanki kremówki
1 łyżka brandy lub whisky ( wzięłam brandy)
Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Żółtka ucieramy z cukrem. Z białek ubijamy sztywną pianę. Ubijamy również śmietankę. Czekoladę łączymy z żółtkami, ubitą śmietanką (łyżkę zostawiamy do dekoracji), dodajemy brandy, na końcu pianę z białek, delikatnie mieszając. Możemy podać natychmiast jako gęsty napój z ciastkiem biszkoptowym lub po godzinie chłodzenia w lodowce. Wtedy mus zgęstnieje. Dekorujemy go wówczas bitą śmietaną i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Smacznego :)
mmmm... śliczny, lubię!
OdpowiedzUsuńa ile porcji wychodzi z tej ilości składników??:) zamierzam zrobić:) ślicznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMi wyszło 8 kieliszków do wina - miałam deser na 2 dni dla rodziny.
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńCzy musi być w tym alkohol
OdpowiedzUsuńSonia