Kiedy zobaczyłam ten chleb u
Zorry, wiedziałam, że muszę go zrobić.
Chleb wyszedł miękki, puszysty, delikatny.
Chleb jogurtowy na zakwasieSkładniki:
150 g aktywnego zakwasu
- u mnie żytni razowy7 g świeżych drożdży
10 g glutenu (optionalnie, jeśli nie ma - można zwiększyć ilość mąki o 10 g)
490 g mąki pszennej
- u mnie 650205 g wody
120 g jogurtu greckiego
11 g soli
Rozpuścić drożdże w 50 g wody, resztę wody wymieszać z zakwasem. Dodać wszystkie składniki z wyjątkiem soli i wyrabiać około 4 minut, Dodać sól i wyrabiać dalej przez następne 10 minut. Przykryć i pozwolić rosnąć przez około godzinę, po 30 minutach złożyć.
Ukształtować podłużny bochenek i ułożyć w koszyczku do wyrośnięcia. Przykryć i pozwolić rosnąć około godziny - aż ciasto podwoi objętość.
Nagrzać piekarnik do 240 C
- u mnie z kamieniem.Wyjąć delikatnie chleb z koszyczka. Piec przez 10 minut z parą, otworzyć drzwiczki, zmniejszyć temperaturę do 231 C i piec dalej 15-20 minut. Wyjąć chleb z piekarnika i ostudzić na kratce.
Looks great, well done!
OdpowiedzUsuńJoasiu , jaki piękny chleb , ja go wczoraj u Zorry widziałam , podziwiałam ,a dziś twój , piękny chleb , ot to
OdpowiedzUsuń