Zaproponowała 2 wypieki - oba godne polecenia :)
Chlebak wyszedł bardzo niski, mocno przypieczony, ale smak ma niezrównany...
Chleb żytni z rodzynkami
zaczyn:
- 50 g zakwasu żytniego
- 60 g mąki żytniej (typ 2000)
- 120 g wody
ciasto właściwe:
- zaczyn jw
- 190 g mąki żytniej chlebowej
- 80 g wody
- 15 g melasy
- 1 łyżka cukru muscavado
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanka rodzynek
Są to proporcje na niewielką keksówkę ok 20 x 10, na keksówke dużą wszystkie składniki należy przemnożyć przez dwa ;)
Zaczyn odstawić pod przykryciem na 12 godzin. Rodzynki zalać ciepłą wodą i zostawić do napęcznienia.
Rodzynki wysuszyć na ściereczce by nie miały za dużo wody wokół siebie. Wszystkie składniki ciasta wymieszać w misce dokładnie (również odsączone rodzynki). Ciasto będzie dosyć gęste, ale można je bez problemu mieszać łyżką (łatwo robi się to zewnętrzną stroną łyżki).
Przełożyć do keksówki i przykryć folią i/lub ściereczką a następnie odstawić na 2-5 h aby wyrosło. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów keksówki, przynajmniej 3/4 wysokości (po wypełnieniu będzie sięgać niewiele ponad połowę).
(PS: dla zaganianych druga metoda to wstawić na ok 18 h do lodówki i po wyjęciu trzymać w temp. pokojowej 1 h. Efekt bardzo podobny)
Po tym czasie wstawić keksówke do nagrzanego piekarnika do 230 C na 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 i piec jeszcze 50 minut. Jeśli wierzch rumieni się zbyt mocno to przykrywam folia aluminiową.
Kroić po ok 20 h.
Prawda, że smaczny?
OdpowiedzUsuńzmartwiłaś mnie, że wyszedł niski i przypieczony... A ładnie wyrósł? może za mało?
OdpowiedzUsuńA podczas pieczenia okryłaś go folią aluminiową?
Robiłam go tyle razy... widocznie piekarnik piekarnikowi nierówny.
No cieszę się jednak, że smakował, to najważniejsze. Pozdrawiam.
Ale ładne zdjęcie to pierwsze, hm chleb na nim wygląda tak apetycznie
OdpowiedzUsuńMój tez jest niski i też pyszny
Chleb jest pyszny, nie przeszkadza mi wcale, że jest przypieczony :)
OdpowiedzUsuńMogłabym taki jeść codziennie..