Pyszna, rozgrzewająca zupa z dodatkiem świeżych pomidorów...
Przepis znalazłam na forum cincin, proporcje potraktowałam dość dowolnie - jestem w trakcie robienia sosu pomidorowego do słoika - pomidorów dałam więcej niż w przepisie.
Przepis cytuję za carbonicum:
200g cebuli
2 zeby czosnku
1 swieza czerwona papryczka chili
480g ciecierzycy z puszki
350g marchewki
1 puszka (400ml) pomidorow w kostke
1 litr rosolu warzywnego
2 lyzki oliwy
1 lyzka proszku curry
1/2 lyzki kurkumy
75g jogurtu
75g gestej smietany
1 peczek pietruszki lub kolendry
sol, pieprz, cukier
cebule obrac i pokroic w kostke, czosnek tak samo, papryczke pozbawic pestek i pokroic w cienkie paseczki
na goraca oliwe wrzucic cebule, czosnek i papryczke i ladnie zeszklic
dodac do tego kurkume i curry i smazyc troche az zacznie pieknie pachniec
ciecierzyce wyplukac na sicie i dodac do garnka, zalac rosolem i pogotowac 5 minut
w tym czasie marchew obrac i pokroic na cienkie, skosne plasterki
marchew wrzucic do garnka wraz z pomidorami z puszki
przykryc i gotowac na malym ogniu 20 minut
w tym czasie posiekac pietruszke lub kolendre
jogurt wymieszac ze smietana i lyzka maki, dodac do zupy, na koniec wsypac pietruszke
zupe doprawic sola, pieprzem i cukrem
Smacznego :)
rok temu marynowaliśmy cukinię w curry:
pomidorowe lubię, ale z ciecierzycą jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie pomidorowe zupki:)) Z ciecierzycą też kiedyś robiłam, była pyszna :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
pomidorowa gości u mnie bardzo często. ale z ciecierzycą jeszcze nie próbowałam ;]
OdpowiedzUsuńTa zupa podoba mi się niezmiernie, na pewno ją zrobię:)
OdpowiedzUsuńNa dzisiejszy obiad przygotowałam zupę według tego przepisu no moze przesadziłam troche bo dodałam pieprz chilli cayenn ale była bardzi smaczna i rozgrzewająca
OdpowiedzUsuńdodatkowo dodałam jedna ugotowana torebke ryzu bo mialam tylko jedna puszke cieciorki:D