Pyszne, prawdziwe lody waniliowe z musem malinowym.
Przepis ze strony joy of baking.
Lody nie zamarzają na kamień, są gładkie i delikatne.
Robiłam z podwójnej porcji.
Składniki:
240ml mleka
240 ml śmietanki 30%
5 dużych żółtek
130g cukru
1/2 laski wanilii
Mus malinowy:
120 ml malinowego pure (zmiksowane maliny przetarte przez sitko i wymieszane z łyżką cukru pudru)
W garnuszku zagotować śmietankę z mlekiem i rozkrojoną wanilią. Zdjąć z ognia,odstawić. Wyjąć wanilię, ziarenka zeskrobać i wymieszać z mlekiem.
W międzyczasie ubić żółtka z cukrem w stalowej misce na puszystą masę. Dolewać powoli gorące mleko, cały czas miksując.
Umieścić miskę z żółtkami nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijać tak długo aż masa zacznie gęstnieć (77 C).
Zdjąć miskę z garnka z wrzątkiem i ubijać aż trochę przestygnie.
Wstawić pod przykryciem do lodówki na kilka godzin - aż masa będzie całkiem zimna.
Wlać masę do maszynki do lodów i kręcić zgodnie z instrukcją.
Gotowe lody włożyć w 2 warstwach do pojemnika przekładając masę waniliową musem malinowym. Wymieszać lekko wykałaczką lub widelcem - tak, żeby masa delikatnie wymieszała się z malinami tworząc wąskie pasma malin (maliny zamarzają na twardo, a po wymieszaniu z lodami nie przeszkadza to nakładaniu zamrożonych lodów).
Zamknąć pojemnik i mrozić przynajmniej kilka godzin.
Rok temu piekliśmy bułeczki chelsea:
i one jeszcze są takie ładnie kolorowe :-)
OdpowiedzUsuńcoś pięknego :) Taką kulkę zjadłabym teraz.. ale otulając się kocykiem w cieplutkim domku ;)
OdpowiedzUsuńPyszności! A te kolory takie radosne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
śliczne! chyba jeszcze zrobię sobie lody :)
OdpowiedzUsuńojej, ojej. Mogę je zjeść nawet teraz, chociaż mi tak zimno w stopy.
OdpowiedzUsuńna sobotę zaplanowałam lody! i też będą takie marmurkowe :)
OdpowiedzUsuńChyba sobie w końcu zafunduję maszynę do lodów, wyglądają cudnie.
OdpowiedzUsuńMniam, pyszne lody! Jak ja marzę o maszynce:)))
OdpowiedzUsuńW takie upały lody ratują :D
OdpowiedzUsuń