A teraz upiekłam go z poprawkami Tatter:
Chleb kielecki
200g ugotowanych ziemniakow, przecisnietych przez praske (zmielonych)200g maki zytniej bialej (lub sredniej)300g bialej pszennej maki chlebowej wysokobialkowej (np. Manitoby)6 lyzek zytniego zakwasu razowego aktywnego, 130% hydracji1 lyzka soli200g maslanki (zsiadlego mleka)
Ziemniaki wymieszac z maslanka i zakwasem. Zostawic na 12 godzin, szczelnie przykryte w temperaturze pokojowej.
Nastepnie dodac obie maki i sol. Wyrobic gladkie, odrobine lepkie ciasto (13 minut).Fermentacja trwa ok. 3 1/2 godziny, w czasie ktorej ciasto zlozyc nalezy dwukrotnie.Potem zawinnac owalny bochenek i zlaczeniem do gory, umiescic go w koszu.Chleb wyrasta nieco ponad godzine.
Przed wsunieciem bochenka do pieca, wierzch naciac. Piec z para, 15 minut w 250C, pozniej kolejne 30 minut (bez pary), zmniejszajac temperature do 200C.
rok temu obchodziliśmy Dzień Jabłka:
i upiekliśmy budapeszteńską szarlotkę:
och, domowy bochenek chleba! a jaki wspaniały, jak wyrośnięty! piękny ;]
OdpowiedzUsuń