Nietypowa zupa pomidorowa, gęsta i słodka.
Przepis ze strony Taste of Cuba.
Składniki:
1/2 kg ziemniaków
2 kubki wody
750g sparzonych i obranych pomidorów
1 duza cebula
1 łyżka oliwy
5 łyżek cukru - dałam połowę
sól i pieprz do smaku
Obrać ziemniaki i gotować do miękkości. Odcedzić zostawiając 1 i 1/2 kubka wody.
2 kubki wody
750g sparzonych i obranych pomidorów
1 duza cebula
1 łyżka oliwy
5 łyżek cukru - dałam połowę
sól i pieprz do smaku
Obrać ziemniaki i gotować do miękkości. Odcedzić zostawiając 1 i 1/2 kubka wody.
Kiedy ziemniaki się gotują Obrać i pokroić drobno cebulę, pokroić pomidory. Gotować pomidory z połową cebuli przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Resztę cebuli zrumienić na oliwie. Do gotujących się pomidorów dodać ziemniaki i wodę spod ziemniaków. Gotować razem 2 minuty, zmiksować całość blenderem. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Dodać podsmażoną cebulę.
Smacznego :)
Rok temu piekliśmy czekoladowe babeczki z dodatkiem cukinii i marchewki:
lubię takie smaki...
OdpowiedzUsuńtaka zupa to coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńchętnie się skuszę :)
Rzeczywiście ta słodycz nietypowa. Hmm ciekawe, ale ja chyba też bym z tym cukrem postąpiła ostrożnie.
OdpowiedzUsuńgęsta i słodka, powiadasz... hmm.
OdpowiedzUsuńlubię i słodkie i gęste. i czerwone i pomidorowe. chyba się pokuszę... ;]
Zaciekawiła mnie ta pomidorowa na słodko:) Ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń