Pyszny, słodki chleb Dana Leparda.
75g płatków owsianych + garść do posypania
175 g suszonej żurawiny
450g mąki chlebowej - u mnie 650
1 1/2łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamony
skórka starta z mandarynki lub pomarańczy - u mnie z pomaranczy
50g masła
1 łyżeczka suszonych drożdży - dałam świeże
375ml wrzącej wody
olej do wyrabiania
[Listonic]
Włożyć żurawinę i płatki do miski zalać 375ml wrzątku. Zostawić na 15-20 minut. W innej misce wymieszać mąkę, sól, cynamon i skórkę. Rozetrzeć masło z drożdżami, dodać mieszankę żurawinową, dobrze wymieszać. Zostawić na 10 minut, po tym czasie posmarować stolnicę i ręce olejem, wyrabiać ciasto przez 10 sekund, zostawić na 10 minut. Powtarzać sekwencje wyrabiania jeszcze 2 razy w odstępach 10 minut, na koniec zostawić ciasto na 30 minut. Rozłożyć ciasto w prostokąt i zrolować. Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie wyszły 2 bochenki w małych foremkach. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 220°C. Posmarować chleb wodą i posypać płatkami. Wstawić do naparowanego piekarnika i piec 50 minut. Ja piekłam 40 minut, a i tak chlebek był mocno spieczony..
a rok temu na śniadanie jedliśmy:
i placuszki bananowe z dżemem morelowym:
smaka robisz ;) ja póki co niższa liga za chlebki się nie chwytam
OdpowiedzUsuńPiękny jest ten chleb ... :)
OdpowiedzUsuńa ja wlasnie tez wyciagnelam chlebek tatterowiec konkretnie, ale Twoj bardzo przypadl mi do gustu, szczegolnie te platki owsiane :)
OdpowiedzUsuńDan Lepard i żurawina... więcej zachęt nie potrzebuję.
OdpowiedzUsuńwspaniały
OdpowiedzUsuń