Dlatego konkurs Zebrry tylko przyspieszył pieczenie :)
Piekłam z połowy porcji.
Składniki: 
Ciasto:
3 szklanki mąki - u mnie 1 i 1/2
1/2 szklanki  cukru pudru - 1/4 szklanki
5 żółtek - 3 żółtka
2 łyżeczki  proszku do pieczenia - 1 łyżeczka
25 dag. masła  lub margaryny - 125g masła
Z podanych  składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 1 część wyłożyć na  spód blaszki i posmarować powidłem śliwkowym lub inną konfiturą. Drugą  włożyć do zamrażarki.
Masa  śmietanowa:
1 litr  śmietany 18 % - 1/2 litra
20 dag  wiórków kokosowych - 100g
5 białek -3 białka
1 szklanki cukru - 1/2 szklanki cukru
1 budyń  śmietankowy duży - 1/2 budyniu
1 łyżka mąki  ziemniaczanej - 1/2 łyżki
1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia - nie dałam
Białka ubić z  cukrem, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Wymieszać. Wyłożyć to na  ciasto posmarowane powidłem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec  ok. 50 min. W temperaturze 180 °C. Studzić ciasto ok. 3 godzin.




i kolejny piękny styropian...;) mój następny będzie ze świeżymi truskawkami...;)
OdpowiedzUsuńPiękny styropian! Bardzo mnie kusi, już teraz na wielu blogach.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda.
Pozdrawiam:)