Gospodynią Cukierni w maju jest Evelosa.
Jeden z zaproponowanych przez nią przepisów to ciasto z rabarbarem na cieście francuskiem
Ciasto wyszło pyszne, wilgotne, lekko kwaskowe, jednocześnie śmietankowe, a jeszcze ta kruszonka...
Dałam tylko więcej śmietany - 600g.
Składniki:
450 g ciasta francuskiego
180 g mąki
100 g masła
130 g cukru
1 jajko
¼ łyżeczki cynamonu
szczypta soli
350 g soku pomarańczowego
750 g rabarbaru
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
400 g śmietany kremówki- ja dałam 600g
2 opakowania zagęstnika do śmietany – ja używam śmietanfixa - 3 opakowania
dodatkowo dałam 2 opakowania cukru wanilinowego
3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie dzielimy na dwie takie same porcje.
Jedną połowę smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i pieczemy 12-15 minut w 200’C.
Mąkę mieszamy z roztopionym masłem, 80 g cukru, cynamonem, szczyptą soli. Zagniatamy kruszonkę.
Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki. Proszek budyniowy mieszamy z 50 ml soku.
Resztę soku i cukru gotujemy z rabarbarem przez około 7 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z budyniem. Mieszamy chwilę aż się nam masa zagotuje a następnie studzimy.
Masę rabarbarową rozsmarowujemy na upieczonym blacie. Schładzamy w lodówce.
Drugą surową część ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 minut w 200’C. Studzimy i kroimy na 12 porcji – ja radziłabym pokroić ciasto przed pieczeniem.
Kremówkę ubijamy z śmietan fixem – możecie dodać 2 łyżki cukru pudru. Wykładamy na rabarbar i przykrywamy blatem z kruszonką. Całość posypujemy cukrem pudrem.
wow, niesamowite połączenie z tym ciastem francuskim! już zapisuję :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam z ciastem francuskim.
OdpowiedzUsuńAle dajcie już spokój z tym rabarbarem..
Bo mi się skończył i mnie serce boli!:)
Ja jeszcze będę rabarbarować....
OdpowiedzUsuńChociaż w ogrodzie mam malutko...
Śliczne!
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam torcik bo mi się z pianką nie chciało bawić :) Taka aura leniwa jakas :)
Torcik jeszcze zrobię :)
OdpowiedzUsuńA z tym ciastem rzeczywiście jest trochę roboty...
Z ciastem francuskim musi smakować rewelacyjnie. Trzeba będzie chyba zakasać rękawy i zrobić to pyszne ciasto. Ja uwielbiam rabarbar - UWIELBIAM :)
OdpowiedzUsuńJoanno ciasto slicznie sie prezentuje - ciszę się ogromnie iż smakowało :)
OdpowiedzUsuńserdecznie pozdrawiam
tak ślicznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńJakie piekne ciasto. :) Bardzo chcialabym zrobic, ale nie mam kiedy tych wszystkich swietnych przepisow wcielac w zycie... Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto! Bardzo mi się podoba:))
OdpowiedzUsuńJa się pewnie na nie nie zdecyduję jednak, ale sobie pooglądam Twoje :)