Gospodynią Cukierni w maju jest Evelosa.
Jeden z zaproponowanych przez nią przepisów to ciasto z rabarbarem na cieście francuskiem
Ciasto wyszło pyszne, wilgotne, lekko kwaskowe, jednocześnie śmietankowe, a jeszcze ta kruszonka...
Dałam tylko więcej śmietany - 600g.
 Składniki:
450 g ciasta francuskiego 
180 g  mąki 
100 g masła 
130 g cukru 
1 jajko 
¼ łyżeczki  cynamonu 
szczypta soli 
350 g soku pomarańczowego 
750 g  rabarbaru 
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego 
400 g śmietany kremówki- ja dałam 600g
2 opakowania zagęstnika do śmietany – ja  używam śmietanfixa - 3 opakowania
dodatkowo dałam 2 opakowania cukru wanilinowego
3 łyżki cukru pudru
Sposób  przygotowania:
Ciasto francuskie dzielimy na dwie takie same  porcje. 
Jedną połowę smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i  pieczemy 12-15 minut w 200’C. 
Mąkę mieszamy z roztopionym  masłem, 80 g cukru, cynamonem, szczyptą soli. Zagniatamy kruszonkę. 
Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki. Proszek budyniowy mieszamy z  50 ml soku. 
Resztę soku i cukru gotujemy z rabarbarem przez około 7  minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z budyniem. Mieszamy chwilę aż  się nam masa zagotuje a następnie studzimy. 
Masę rabarbarową  rozsmarowujemy na upieczonym blacie. Schładzamy w lodówce. 
Drugą surową część ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym żółtkiem i  posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 minut w 200’C. Studzimy i kroimy na  12 porcji – ja radziłabym pokroić ciasto przed pieczeniem. 
Kremówkę ubijamy z śmietan fixem – możecie dodać 2 łyżki cukru pudru.  Wykładamy na rabarbar i przykrywamy blatem z kruszonką. Całość  posypujemy cukrem pudrem. 




wow, niesamowite połączenie z tym ciastem francuskim! już zapisuję :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam z ciastem francuskim.
OdpowiedzUsuńAle dajcie już spokój z tym rabarbarem..
Bo mi się skończył i mnie serce boli!:)
Ja jeszcze będę rabarbarować....
OdpowiedzUsuńChociaż w ogrodzie mam malutko...
Śliczne!
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam torcik bo mi się z pianką nie chciało bawić :) Taka aura leniwa jakas :)
Torcik jeszcze zrobię :)
OdpowiedzUsuńA z tym ciastem rzeczywiście jest trochę roboty...
Z ciastem francuskim musi smakować rewelacyjnie. Trzeba będzie chyba zakasać rękawy i zrobić to pyszne ciasto. Ja uwielbiam rabarbar - UWIELBIAM :)
OdpowiedzUsuńJoanno ciasto slicznie sie prezentuje - ciszę się ogromnie iż smakowało :)
OdpowiedzUsuńserdecznie pozdrawiam
tak ślicznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńJakie piekne ciasto. :) Bardzo chcialabym zrobic, ale nie mam kiedy tych wszystkich swietnych przepisow wcielac w zycie... Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto! Bardzo mi się podoba:))
OdpowiedzUsuńJa się pewnie na nie nie zdecyduję jednak, ale sobie pooglądam Twoje :)