Przepyszne lody według Davida Lebovitza.
Przepis podała
Dagmara na forum cincin.
Lody o smaku truskawkowym i kwaśnej smietany
(Strawberry-Sour Cream Ice Cream z książki "The perfect scoop", David Lebovitz)
450 gram
świeżych i obranych truskawek
150 gram cukru
1 lyzka wódki
240 gram kwaśnej śmietany
250 ml tłustej słodkiej śmietanki - u mnie 30%
1/2 łyżeczki świeżego soku cytrynowego.
Pokroić truskawki na plasterki i wsypać do miski z cukrem i wódką. Mieszać aż cukier sie rozpuści. Zakryć i postawić w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu.
W malakserze zmiksowac truskawki razem z swoim sokiem, kwaśną śmietaną, śmietanką i sokiem cytrynowym aż masa będzie prawie gładka, ale żeby jeszcze byly male kawałki truskawek w masie.
Wstawić masę do lodówki na godzinę i później wlać do maszynki do lodów.
Smacznego :)
A rok temu przetwarzaliśmy wiśnie:
pysznie wygladaja te lody i na pewno tez tak smakuja :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam po dlugiej przerwie :)
oj zjadłabym teraz takie lody (:
OdpowiedzUsuńoj, muszą być przepyszne na takiej śmietance :)
OdpowiedzUsuńpycha!!! zjadlabym sobie choc jedna galeczke:)
OdpowiedzUsuńMniam,jakie pyszne ! Śliczny mają kolor :)
OdpowiedzUsuńja postanowiłam, że w przyszłym tygodniu wezmę się za robienie lodów (odwiedzam rodzinkę, co ma mniej kapryśny zamrażalnik niż mój;))
OdpowiedzUsuńTwoje- piękne- aż pachną ;))
Jakie świetne wyszły, gładkie!
OdpowiedzUsuń