Jest to najpopularniejsza wersja klasycznego locrio, potrawki z kurczaka w stylu hiszpańskiej paelli.
Przepis ze strony Dominican cooking.
Porcja dla 4 osób, ale ja robiłam z połowy składników i 4 osoby się najadły...Składniki:
* 1 kg. kurczaka - u mnie filet z piersi
* 4 szklanki ryżu - najlepszy Arborio
* 7 szklanek wody
* 5 łyżek oliwy
* 1 łyżeczka cukru
* 4 łyżki koncentratupomidorowego
* 1 / 4 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki - miałam tylko czerwoną....
* 1 szczypta oregano - dałam gałązkę świeżego
* 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
* 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu
* 1 / 8 szklanki pokrojonych oliwek
* 1 / 4 szklanki pokrojonego w kostkę selera - nie miałam, nie dałam
* 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
* 1 łyżeczka posiekanej kolendry - nie dałam
* 1 / 2 łyżeczki tymianku - dałam gałązkę świeżego
Przygotowanie:
1. Kurczaka pokroić w kawałki i natrzeć cytryną. Umieścić kurczaka z papryką, oregano, czosnkiem, pieprzem, oliwkami, natką pietruszki,kolendrą i tymiankiem.
2. W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy. Dodać cukier do gorącej oliwy i podgrzewać, aż stanie się ciemnobrązowy. Dodać kurczaka (oczyścić z warzyw i zieleniny). Przykryć i zostawić na średnim ogniu przez dziesięć minut, dodać łyżeczkę wody, aby zapobiec spalania. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dodać wodę i gotować na wolnym ogniu. Dodać sól do smaku.
3. Doprowadzić do wrzenia, dodać ryż i pozostawić na średnim ogniu mieszając regularnie, aby zapobiec przywieraniu ryżu do dna. Gdy woda wyparuje przykryć pokrywką i dusić na maleńkim ogniu przez 15 minut. Odkryć, wymieszać i dodać pozostałą oliwę. Nakryć ponownie, odczekać kolejne pięć minut. Sprawdzić, czy ryż jest dobrze ugotowany.
4. Podawać na ciepło z sałatą.rok temu jedliśmy pyszne lody morelowe:
i cukinie faszerowane:
A te podane ilości są już na połowę porcji? Bo mam ochotę zrobić, ale chyba jeszcze z połowy...
OdpowiedzUsuńPodane ilości są na całą porcję.
OdpowiedzUsuńMy dominican friends always cook this delicious dish.
OdpowiedzUsuńYour locrio looks fantastic!!!
Nie dalej jak wczoraj widziałem ten przepis, a ponieważ ryż z kurczakiem był u nas całkiem niedawno, to wybrałem danie z indykiem;-)
OdpowiedzUsuńZ resztą na tej stronie jest sporo ciekawych dań, więc na Dominikanie zatrzymamy za czas jakiś aż na dwa tygodnie;-)
Pozdrawiam;-)
Ryż z kurczakiem zawsze wychodzi bardzo smaczny. Danie jak dla mojej rodziny :)
OdpowiedzUsuńpysznie się zapowiada takie danie!
OdpowiedzUsuńbrzmi prosto ale egzotycznie i pysznie....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
zapowiada sie fajne i smaczne jedzonko:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń