Składniki:
600 g śmietanki kremówki (30%)
300 g mleka tłustego
6 łyżeczeki żelatyny
1 laska wanilii
kawałek cynamonu
1/2 szklanki cukru
1/2 kg śliwek
1 galaretka owocowa (u mnie brzoskwiniowa)
1 łyżka brązowego cukru
3 łyżeczki żelatyny
Wypestkowane śliwki zalać wodą w garnku, gotować do miękkości. Zmiksować, dodać wodę do objętości 1 litra, wsypać galaretkę i żelatynę, mieszać do rozpuszczenia, ostudzić, dodać cynamon.
Przekrojoną wanilię zagotować ze śmietanką, mlekiem, cynamonem i cukrem.
Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody.
Do gorącej śmietanki dodać żelatynę i dobrze rozpuścić. Ostudzić, wyjąć wanilię i cynamon.
W dużej formie albo w szklaneczkach wylewać na przemian mus śliwkowy i masę śmietankową, czekając za każdym razem na zastygnięcie poprzedniej warstwy, włożyć do lodówki na 3-4 godziny.
Wyjąć i podawać.
Smacznego :)rok temu piekliśmy ciasteczka z resztek:
pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, mniam:-)
OdpowiedzUsuńUrocza ta panna:), a jaką piękną ma spódniczkę...Ciekawe co to za foremka...
OdpowiedzUsuńPrzepiękna!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ta Twoja panna. Aż nabrałam ochoty, żeby w końcu zrobić ten deser, chociaż wcześniej miałam co do niego wątpliwości. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńojej, jakie śliczne! uroczo wygląda. takie pasiaste, takie... mmm ;] świetne.
OdpowiedzUsuńŚliczna ta panna :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa panna na wydaniu. Kusi i urzeka.
OdpowiedzUsuńsmakowita! fajne to śliwkowe połączenie!
OdpowiedzUsuńtaka śliwkowa panna miałaby wzięcie w mojej rodzinie :)
OdpowiedzUsuńwyglada cudnie! i zapewne jest pyszna:) chetnie bym sie poczestowala. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWgląda obłędnie;) jeszcze ze śliwkami nie miałam okazji spróbować.....fajny pomysł;)
OdpowiedzUsuń