Przepis ze strony My Colombian Recipies.
Składniki
(10 do 12 kulek rybnych)
1/2 kg filetów rybnych
sól i pieprz
1 liść laurowy
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1/4 szklanki drobno posiekanej papryką
3 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry - dałam natkę pietruszki
1 łyżka mleka
2 jajka, roztrzepane
1/2 szklanki bułki tartej
1 jajko, roztrzepane
1/2 szklanki mąki - następnym razem użyję bułki tartej
1/4 szklanki oleju do smażenia
1. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, 1 łyżkę oleju, dodać cebulę, paprykę, czosnek, kolendrę, sól, i pieprz, dusić na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, około 10 minut. Odstawić do przestudzenia.
2. Zagotować 2 szklanki wody z solą, liściem laurowym i pieprzem, włożyć rybę, gotować około 8-10 minut.
3. Przełożyć rybę do dużej miski i zostawić do ostygnięcia. Rozdrobnić rybę widelcem i wymieszać z bułką tartą, mlekiem i 2 jajkami. Dodać ugotowane warzywa i dobrze wymieszać. Przykryć i chłodzić w lodówce przez 15 minut. Uformować nieduże klopsiki.
4. Wsypać mąkę na talerz, jajko rozbić widelcem w miseczce. Kulki rybne zanurzać w jajku, następnie w mące.
5. Rozgrzać olej na patelni, smażyć kulki po 4-5 minut z każdej strony. Wykładać na papierowy ręcznik. Podawać na gorąco z ulubionym sosem i cytryną.
rok temu na blogu:
ostatnio również robiłam rybne kotleciki - bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie robiłam, ale na pewno zrobię kotleciki rybne
OdpowiedzUsuńale bym zjadła na obiad ;)
jakie fajne:) i jak apetycznie wugladaja:)
OdpowiedzUsuńmusze kiedys zrobic takie rybne kotleciki, pozdrawiam:)
Takimi kotlecikami to i ja bym nie pogardzila :) Wygladaja przepysznie.
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wyglądają !
OdpowiedzUsuńChyba sobie zafundujemy takie kotleciki jak dotrzemy do Kolumbii;-)
OdpowiedzUsuńA tak przy okazji, to wyobraź sobie, że ja dzięki tej naszej zabawie sam potrafiłem przetłumaczyć nazwę tego dania??;-)
świetny pomysł dla urozmaicenia dań z ryb :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kotleciki. Ostatnio robiłam podobne, ale inne. Chętnie przetestuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńmm... rybne przysmaki.
OdpowiedzUsuńryby, cenione przeze mnie za swe bogactwo, rzadko się pojawiają na naszych stołach. a szkoda...
Twoje wyglądają tak apetycznie, że wiele osób z pewnością to zmieni ;] a ja na pewno ;)