Pyszne, lekkie, letnie, szybkie ciasto z jagodami.
Można dodać inne owoce.
Można upiec bez owoców - babkę jogurtowo cytrynową.
Przepis z bloga smitten kitchen.
Składniki:
1 1 / 2 szklanki + 1 łyżka mąki do obtoczenia owoców
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 / 2 łyżeczki soli
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka + 1 łyżka cukru
3 duże jajka
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 / 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 / 2 szklanki oleju
1 1 / 2 szklanki jagód, świeżych lub zamrożonych
1 / 3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
Wymieszać 1 1 / 2 szklanki mąki, proszek do pieczenia i sól. W innym naczyniu wymieszać jogurt, 1 szklankę cukru, jajka, skórkę z cytryny, wanilię i olej.
Wsypać suche do mokrych.
Wymieszać jagody z łyżką mąki, i wmieszać je bardzo delikatnie do ciasta. Wlać ciasto do przygotowanej foremki i piec około 50 (+) minut, aż patyczek włożony w ciasto wyjdzie suchy.
W międzyczasie zagotować sok z cytryny z 1 łyżką cukru aż do rozpuszczenia cukru.Wystudzić.Gdy ciasto jest gotowe, pozostawić do ostygnięcia w formie na 10 minut, następnie wyjąć na kratkę. Ciepłe ciasto posmarować cytrynową glazurą, zostawić do wystygnięcia.
Smacznego :)
Rok temu jedliśmy cheesecake z morelami i białą czekoladą:
i knedle twarogowe z morelami:
Super to ciacho! Lubię takie letnie ciasta z owocami:) Na maślance lubi jogurcie pycha!:)
OdpowiedzUsuńcytryna i jagody... mniam!
OdpowiedzUsuńbardzo lubie ciasta z owocami, Twoje wyglada bardzo smakowicie, i to polaczenie jagod i cytryny, pycha:)
OdpowiedzUsuń