Ciasto słodkie, morele fajnie przełamują smak.
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła ( w oryginale Kasi)
10 dag cukru pudru
4 zółtka
1 szczypta soli
Wierzch:
80 dag świeżych moreli
20 dag cukru kryształu
4 łyżki startych biszkoptów
1 cytryna
1 opakowanie cukru waniliowego
1. Morele krótko (1-2 minuty) obgotować, a następnie obrać ze skórki. Przepołowić i wypestkować. Ułożyć na misce, skropić sokiem z cytryny i przesypać 2 łyżkami cukru. Gdy puszczą sok, odsączyć.
2. Przesianą mąkę przesiekać z masłem, dodać cukier puder, żółtka, skórkę startą z umytej i sparzonej cytryny. Szybko zagnieść ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki.
3. Ciasto rozwałkować, pokroić w plastry i wyłożyć nimi posmarowaną masłem totrtownicę. Ponakłuwać widelcem i podpiec na złoty kolor w gorącym (200-220 stopni C) piekarniku.
4. Ubić na sztywno pianę z 4 białek, dodając pozostały cukier i cukier waniliowy.
5. Biszkopty zetrzeć na tarce i połową z nich posypać podpieczony placek. Ułożyć równą warstwą dokładnie osączone z soku morele i posypać resztą biszkoptów. Na wierzchu ułożyć warstwę ubitej na sztywno piany.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Gdy piana nabierze złotawego koloru, placek wyjąć.
7. Ostudzony placek kroić - jak tort - nożem maczanym w gorącej wodzie.
Pięknie wygląda takie pełne owoców. Bardzo, bardzo smakowite.
OdpowiedzUsuńMalo ciasta, duzo nadzienia i BEZA! MNIAM :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńI było pyszne :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto. Morele i beza, mniam:) Alez musi smakować!:)
OdpowiedzUsuń