Znalazłam go tutaj.
Smakuje trochę jak ketchup curry - można nim smarować kanapki, używać do parówek.
Przepis cytuję za karotką:
W sumie ok 1,3 kg warzyw:
* 2 młode cukinie ze skórką
* 2 spore marchewki
* 2 duże cebule
* 2 papryki
* 2 słoiczki (400 ml) dobrego koncentratu pomidorowego
* 6 łyżek oleju
* 10 łyżek octu 6%
* 2 torebki żel-fixu (2:1)
* płaska łyżka mielonego chili
* 2 płaskie łyżki vegety
* torebka ulubionej mieszanki curry (najlepiej łagodnej)
* 10 czubatych łyżek cukru
* 1,5 litra wody
Warzywa kroję dość drobno, ale bez przesady, ponieważ potem będą miksowane.
Wrzucam je do rondla z olejem i duszę kilka minut, dosypując vegetę - po czym wlewam litr wody wodę i gotuję do miękkości. Dodaję koncentrat pomidorowy rozrzedzony resztą wody (1/2 litra), cukier, curry i chili.
Miksuję warzywa na gęstą masę (nie musi być zupełnie gładka) i doprawiam octem. Wsypuję żel-fix i mieszam do rozpuszczenia - podgrzewam jeszcze 2-3 minuty, stale mieszając, po czym wypełniam gęstym sosem niewielkie słoiczki. Należy wypełniać słoiczki po sam brzeg ! Zakręcam i odstawiam dnem do góry - pozostawiam do zupełnego ostygnięcia.
Sos po zupełnym ostygnięciu gęstnieje tak, że trzeba go smarować nożem - nie leje się jak ketchup.
Uwaga!!!
Jeśli koncentrat pomidorowy nie był zupełnie gęsty i zwarty - można zmniejszyć ilość wody do 1,3 litra.
Czy warto kupić Xiaomi Mi Smart Air Fryer?
-
[image: Xiaomi Mi Smart Air Fryer]
Recenzja Xiaomi Mi Smart Air Fryer + sprawdzone przepisy
8 miesięcy temu
szkoda, że tak późno znalazłam tutaj tki pyszny przepis
OdpowiedzUsuńale może jeszcze uda mi się namówic mamę na taki sos (:
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńA to mój osobisty przepis (na różnych forach jestem - Habibi, Karotka) - cieszę się, ze smakował :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń