niedziela, 30 maja 2010

Chleb z płatkami owsianymi i żurawiną


Pyszny, słodki chleb Dana Leparda.

75g płatków owsianych + garść do posypania
175 g suszonej żurawiny
450g mąki chlebowej - u mnie 650
1 1/2łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamony
skórka starta z mandarynki lub pomarańczy - u mnie z pomaranczy
50g masła
1 łyżeczka suszonych drożdży - dałam świeże
375ml wrzącej wody
olej do wyrabiania


[Listonic]


Włożyć żurawinę i płatki do miski zalać 375ml wrzątku. Zostawić na 15-20 minut. W innej misce wymieszać mąkę, sól, cynamon i skórkę.  Rozetrzeć masło z drożdżami, dodać mieszankę żurawinową, dobrze wymieszać. Zostawić na 10 minut, po tym czasie posmarować stolnicę i ręce olejem, wyrabiać ciasto przez 10 sekund, zostawić na 10 minut.  Powtarzać sekwencje wyrabiania jeszcze 2 razy w odstępach 10 minut, na koniec zostawić ciasto na 30 minut.  Rozłożyć ciasto w prostokąt i zrolować. Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie wyszły 2 bochenki w małych foremkach. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia.  Piekarnik rozgrzać do 220°C. Posmarować chleb wodą i posypać płatkami. Wstawić do naparowanego piekarnika i piec 50 minut. Ja piekłam 40 minut, a i tak chlebek był mocno spieczony..





a rok temu na śniadanie jedliśmy:






i placuszki bananowe z dżemem morelowym:




Avena - kolumbijski koktail z owsianki


Pyszny, sycący koktail na śniadanie.
Przepis z tej strony.

Składniki
(4 porcje)
½ kubka zwykłych płatków owsianych
4 kubki mleka
1 kubek wody
1 laska cynamonu
Szczypta mielonych goździków
3 ½ łyżki cukru




1. Wodę, mleko i płatki włożyć do garnka, zagotować i gotować 15 minut na małym gazie, mieszając, żeby nie przywarło.
2. Dodać cynamon, goździki i cukier, gotować jeszcze 15 minut na maleńkim gazie.
3. Wystudzić owsiankę.
4. Przelać całość do pojemnika i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
5. Wyjąć cynamon, przelać całość do blendera, miksować 2 minuty. Dodać wody, jeśli będzie za gęste.
6. Podawać na zimno.


Z widelcem 
przez kuchnię obu Ameryk

Śniadanie 
majowe 2

Festiwal 
płatków owsianych

sobota, 29 maja 2010

Tosty francuskie po kanadyjsku

Słodka wersja tostów francuskich - przepis znaleziony tu.


Składniki
  • 5 jajek
  • 1/4 kubka mleka
  • 1 kubek płatków owsianych - dałam błyskawiczne
  • 1/2 kubka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu - dałam pół
  • 1 łyżka masła - wyszła prawie cała kostka....
  • 8 kromek chleba tostowego - dałam resztki bułeczek, pokrojonych w kromki

[Listonic]





Wymieszać jajka z mlekiem.W osbnej miseczce wymieszać płatki, cukier i cynamon. Masło rozgrzać na patelni. Zanurzać chleb w mieszance jajecznej, potem w płatkach. Smażyć na złotobrązowo. Można podawać z syropem klonowym - nam wystarczyły same w sobie.

Smacznego :)


Śniadanie 
majowe 2

Festiwal 
płatków owsianych

Z widelcem 
przez kuchnię obu Ameryk


a rok temu ...









piątek, 28 maja 2010

Granola kokosowo żurawinowa




Pierwszy raz robiłam granolę.

Korzystałam z tego przepisu.


2 kubki płatków owsianych
1/4 kubka otrębów pszennych
1/4 kubka wiórków kokosowych
1/2 kubka płatków migdałowych
1 łyżka oleju kokosowego - nie miałam - dałam sezamowy
1 łyżka oleju - dałam słonecznikowy
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 kubka suszonej żurawiny
1/4 kubka pokrojonych suszonych moreli

[Listonic]


Rozgrzać piekarnik do 180C. W misce wymieszać płatki, otręby, wiórki i płatki migdałowe. Przełożyć mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na 8 minut. Przesypać płatki do miski i ostudzić.

W małym garnuszku wymieszać oba oleje, miód i syrop klonowy. Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, gotować jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia, dodać ekstrakt waniliowy. Wylać syrob na mieszankę płatków, wymieszać.

Przesypać mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec jeszcze 8 minut. Ostudzić, wymieszać z suszonymi owocami.
< Przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku.

Smacznego :)


Festiwal 
płatków owsianych



Śniadanie 
majowe 2


A rok temu....
 


na drugie danie....


..kurczak z ananasem i papryką...

... a na kolację...





czwartek, 27 maja 2010

Babeczki cytrynowe z lemon curd


Pyszne, mocno cytrynowe babeczki nadziewane lemon curd.



Składniki na 12 szt ( ja zrobiłam 21 małych babeczek):

- 60 g masła
- 60 g 3-krotnie zmielonego twarożku (jak na serniki)
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki likieru limoncello
- 220 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- szczypta soli
- 125 ml mleka
- sok z jednej cytryny
- starta skórka z jednej cytryny
- sok z połówki mandarynki (przebije trochę gorycz cytryn ;) )


[Listonic]


Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Cytryny sparzyć gorącą wodą i wyszorować. Zetrzeć z nich skórkę za pomocą tarki, a następnie przekroić na pół i wycisnąć sok z obu połówek.
Miękkie masło utrzeć z serkiem i cukrem na jednolitą masę ok 3 min. Kolejno dodać jajka, miksując po każdym dodaniu. Następnie wlać likier i jeszcze raz wymieszać.
Do oddzielnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać suche składniki do mokrych i miksować dolewając mleko. a koniec wlać sok cytrynowy, skórkę i dodać kwasek.
Foremki do muffinek napełniać do 2/3 wysokości ciastem i wstawić do nagranego piekarnika. Piec ok. 25 min. Po tym czasie wyjąć muffiny i ochłodzić.

Lemon curd robiłam tutaj.

Schłodzone muffinki nadziewać lemon curdem za pomocą szprycy ze specjalną końcówką do nadziewania. Wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego ;)




rok temu...



środa, 26 maja 2010

Weekendowa Cukiernia - Tort latte-macchiato z jogurtem


Gospodynią Cukierni w maju jest Evelosa.
Jeden z zaproponowanych przez nią przepisów to Tort latte-macchiato z jogurtem 
Torcik pyszny, odświeżający, prawie jak lody :)

 Składniki:

Ciasto:
2 łyżki bułki tartej
125 g masła
80 g cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Biały krem:

750 g jogurtu naturalnego
90 g cukru
5 łyżeczek żelatyny
2 łyżki gorącej wody
200 ml śmietany kremówki

Ciemny krem i dekoracja:

450 g jogurtu naturalnego
80 g cukru
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżki gorącej wody
kakao


[Listonic]



Sposób przygotowania:


Piekarnik nagrzewamy do 200’C. Tortownice o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Miękkie masło ucieramy z cukrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i solą na kremową masę.
Dodajemy po jednym jajku i ucieramy.
Przesiewamy do masy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

Wylewamy do formy, wygładzamy i pieczemy 30 minut. Studzimy.

Ciasto wykładamy na paterę i spinamy obręczą do tortów.

Przygotowujemy biały krem: jogurt łączymy z cukrem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami masy jogurtowej a następnie z resztą jogurtu.

Ubijamy 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z białą masą jogurtową. Ciasto smarujemy 2/3 kremu i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Pozostałą 1/3 kremu odstawiamy w temperaturze pokojowej.


Przygotowujemy ciemny krem: jogurt mieszamy z cukrem i kawą w proszku. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami masy jogurtowej a następnie z resztą jogurtu.


Ubijamy na sztywno 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z masą kawową. Ciemny krem wykładamy na jasny.


Tort wkładamy ponownie do lodówki i schładzamy około 20 minut.

Odłożony biały krem mieszamy i delikatnie wykładamy na wierzch.

Wstawiamy ciasto na noc do lodówki.

Przed podaniem tort posypujemy kakao, używając małych i większych szablonów z motywem kwiatowym.







A rok temu były już truskawki...



wtorek, 25 maja 2010

Weekendowa Piekarnia #74 - Brioszki czekoladowe z kremem waniliowym



Kolejne zadanie w Weekendowej Piekarni.
Już kiedyś piekłam brioszki z przepisu Asi - nie jest to mój faworyt :(

Gospodarzy nam Viridianka z Czekoladowe Kota

Brioszki czekoladowe z kremem waniliowym
 
składniki na 24 małe lub 16 większych sztuk
ciasto:
  • 2 łyżeczki suchych drożdży instant - użyłam świeżych
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 500 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli (ja dałam 1 łyżeczkę)
  • 5 jajek
  • 350 g niesolonego masła, bardzo miękkiego
krem Pâtissière:
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru (polecam użyć cukru z prawdziwą wanilią)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (polecam zwiększyć ilość do 3-4, by krem był gęstszy i nie wypływał podczas rośnięcia oraz pieczenia bułeczek)
dodatkowo:
  • 120 g posiekanej ciemnej czekolady deserowej***
  • 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka na glazurę
Ciasto: Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i odstawić na 10 - 15 minut (po tym czasie drożdże powinny się spienić, jeśli nic się nie dzieje, należy powtórzyć z innymi drożdżami). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Składniki wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka, wyrabiając ciasto ręką. Wyrabiać przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Można też wyrabiać mikserem, specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego, początkowo na wolnych obrotach, później zwiększyć do średnich.
Stopniowo dodawać masło, po dwie łyżki, mieszając lub miksując. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z ciastem. Miskę przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 do 2 godzin. Uderzyć pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na noc.

Krem: Zagotować mleko w rondlu. W plastikowej misce ubić mikserem żółtka z cukrem, następnie zmiksować z mąką ziemniaczaną. Stopniowo dolewać gorące mleko, ciągle miksując. Przelać do rondla i zagotować. Gotować na średnim ogniu przez około 2 minuty lub dłużej, ciągle miksując. Zdjąć z ognia, wymieszać z ekstraktem z wanilii i przelać do czystej miski. Przykryć i schłodzić w lodówce.

Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni, na prostokąt o wymiarach około 30 x 45 cm, cienki na 1/2 cm. Rozsmarować zimny krem na powierzchni ciasta, posypać kawałeczkami czekolady. Złożyć krótsze boki ciasta do środka, tak aby spotkały się pośrodku, przekroić ciasto w tym miejscu na dwie części. Każdą połówkę pokroić w poprzek na 12 pasków (lub 8). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości 2 cm od siebie. Luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch ciasta posmarować lekko roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor przez około 15 - 20 minut. Studzić na blasze ustawionej na metalowej kratce.
Po szczegóły zapraszam do gospodyni




A rok temu:





poniedziałek, 24 maja 2010

Weekendowa Piekarnia po Godzinach - Chleb mieszany (pszenno-żytnio-jęczmienny)


W dziewiątej Piekarni zadanie wyznaczyła Polka.
Chleb klasyczny, takie lubię najbardziej...

Cytuję z Polką:

Jedna uwaga - jak zauważycie Dan Lepard w swoich przepisach nie używa zaczynu (do ciasta dodaje zakwas), więc musicie zadbać o to, żeby zakwas był dokarmiony co najmniej 12h przed planowanym pieczeniem.
Dzisiejsza propozycja to chleb mieszany, ale z dodatkiem mąki jęczmiennej. Ponieważ jak się domyślam nie jest ona powszechnie dostępna, można zmielić w młynku do kawy kaszę jęczmienną perłową lub skorzystać ze sposobu Ali. 

I uwaga druga ciasto chlebowe z książki Dana Leparda jest zawsze dosyć luźne, więc warto mieć pod ręką odrobinę mąki

Serdecznie Was zapraszam!

Chleb mieszany (pszenno-żytnio-jęczmienny)
Przepis zaczerpnięty z książki 'Tha handmade loaf' Dana Leparda

250g aktywnego zakwasu żytniego
300g wody (letniej o temperaturze 20stC)
300g mąki pszennej chlebowej
100g mąki żytniej jasnej
100g mąki jęczmiennej
1.5 łyżeczki soli


[Listonic]


8:00 (lub dowolna godzina o której zaczniemy pieczenie)

W dużej misce mieszamy zakwas z wodą.
Dodajemy mąki i sól i mieszamy, aż uzyskamy lepkie ciasto (temperatura ciasta nie powinna przekroczyć 21stC).
Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na 10 minut

8:10

Ciasto wyjmujemy z miski i kładziemy na lekko naoliwionym lub omączonym blacie.
Zagniatamy przez 15 sekund i wkładamy do lekko naoliwionej miski na 10 minut.
Przykrywamy ściereczką.

8:20

Ciasto wyjmujemy z miski i kładziemy na lekko naoliwionym lub omączonym blacie.
Zagniatamy przez 15 sekund, formujemy kulę i wkładamy do lekko naoliwionej miski na 10 minut.

8:30

Ciasto wyjmujemy z miski i kładziemy na lekko naoliwionym lub omączonym blacie.
Zagniatamy przez 15 sekund, formujemy kulę i wkładamy do lekko naoliwionej miski na 30 minut.

9:00

Ciasto wyjmujemy z miski i kładziemy na lekko naoliwionym lub omączonym blacie.
Zagniatamy przez 15 sekund, formujemy kulę i wkładamy do lekko naoliwionej miski na godzinę.

10:00

Ciasto wyjmujemy z miski i kładziemy na lekko naoliwionym lub omączonym blacie.
Zagniatamy przez 15 sekund, formujemy kulę i wkładamy do lekko naoliwionej miski na godzinę.

11:00

Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy luźne kule, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut.

11:15

Formujemy dwa bochenki i wkładamy je do koszyków złączeniami do góry.
Wkładamy do torebek foliowych i zostawiamy do rośnięcia - mają podwoić objętość.

Piekarnik nagrzewamy do 220stC (jeśli ktoś ma kamień to z kamieniem, jeśli nie to nagrzewamy blachę).
Chleby zsuwamy (jeśli ktoś ma łopatę to za pomocą łopaty, ja nie mam i zawsze przykładam blachę i odwracam wszystko bardzo szybko, ale delikatnie do góry nogami).
Żyletką lub ostrym nożem nacinamy chleb w kwadrat i wkładamy do pieca.
Pryskamy wodą kilka razy na początku pieczenia.
Pieczemy przez około 1 godzinę.
Studzimy na kratce.




A rok temu...
[121.JPG]










https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPAeFhMHS71Vp-YUpO4SP0i_Pil4thb_918BuCTa9u2RhFUKkNdD_vEqY_HGzXKfm3PZxbXw3-eEtLwLEIOVCI5C3ZGWW0NQtxps-2zdzxs9nPcSGTGNfBJjPf9veBVIFtPjfz16JMG2nD/s400/079.JPG

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjiSRd8L4MTDLi-LTlpJc58sO8tNAyubLFpxnAAaBlvKyHiqKHuQP77-r7FPDLrFXKvBo6KtMkZzKeAASHG5mTipo_v5WtLb-sEl9BPcjK90AnAc3mJlpQ4YCGUP2ICgx9SnVWcMnOBwHg0/s400/042.JPG


niedziela, 23 maja 2010

Galaretka rabarbarowa z truskawkami


Ugotowałam trochę za dużo kompotu...
A mąż przyniósł truskawki...
A jeszcze miałam 3 wolne białka - w sam raz na bezy...



Składniki:
1 litr kompotu rabarbarowego
8 łyżeczek żelatyny
2 łyżki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
1/2 kg truskawek
600 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
3 śmietanfixy
bezy z 3 białek

[Listonic]



żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, poczekać aż spęcznieje. Rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, dodać cukier puder i sok z cytryny. Żelatynę wymieszać z kompotem. Truskawki umyć, obrać, pokroić, wymieszać z kompotem. Wylać mieszankę do dużej misy szklanej albo małych szklaneczek. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, śmietanfiksem i cukrem waniliowym na sztywno, wyłożyć na galaretkę. Na wierzchu ułożyć bezy.

Smacznego :)


Rabarbarowe
 Wypieki



A rok temu.....