piątek, 28 maja 2010

Granola kokosowo żurawinowa




Pierwszy raz robiłam granolę.

Korzystałam z tego przepisu.


2 kubki płatków owsianych
1/4 kubka otrębów pszennych
1/4 kubka wiórków kokosowych
1/2 kubka płatków migdałowych
1 łyżka oleju kokosowego - nie miałam - dałam sezamowy
1 łyżka oleju - dałam słonecznikowy
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 kubka suszonej żurawiny
1/4 kubka pokrojonych suszonych moreli

[Listonic]


Rozgrzać piekarnik do 180C. W misce wymieszać płatki, otręby, wiórki i płatki migdałowe. Przełożyć mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na 8 minut. Przesypać płatki do miski i ostudzić.

W małym garnuszku wymieszać oba oleje, miód i syrop klonowy. Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, gotować jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia, dodać ekstrakt waniliowy. Wylać syrob na mieszankę płatków, wymieszać.

Przesypać mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec jeszcze 8 minut. Ostudzić, wymieszać z suszonymi owocami.
< Przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku.

Smacznego :)


Festiwal 
płatków owsianych



Śniadanie 
majowe 2


A rok temu....
 


na drugie danie....


..kurczak z ananasem i papryką...

... a na kolację...





6 komentarzy:

  1. Wspaniała. Moja morelowa się właśnie skończyła, może uda się taką z żurawinką?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka. Nigdy nie robiłam sama granoli , chyba muszę zrobić, zwłaszcza,ze na kokos mam chęć zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Raz robiłam granolę i znikła bardzo szybko. Ja ją jadłam do jogurtu naturalnego, a mąż samą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! pyszności idealne na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda ta granola :) ... nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Żurawinowa granola z jogurtem to moje śniadanie od poniedziałku do piątku. Żurawiny to ja zawsze i wszędzie.

    OdpowiedzUsuń