sobota, 29 maja 2010

Tosty francuskie po kanadyjsku

Słodka wersja tostów francuskich - przepis znaleziony tu.


Składniki
  • 5 jajek
  • 1/4 kubka mleka
  • 1 kubek płatków owsianych - dałam błyskawiczne
  • 1/2 kubka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu - dałam pół
  • 1 łyżka masła - wyszła prawie cała kostka....
  • 8 kromek chleba tostowego - dałam resztki bułeczek, pokrojonych w kromki

[Listonic]





Wymieszać jajka z mlekiem.W osbnej miseczce wymieszać płatki, cukier i cynamon. Masło rozgrzać na patelni. Zanurzać chleb w mieszance jajecznej, potem w płatkach. Smażyć na złotobrązowo. Można podawać z syropem klonowym - nam wystarczyły same w sobie.

Smacznego :)


Śniadanie 
majowe 2

Festiwal 
płatków owsianych

Z widelcem 
przez kuchnię obu Ameryk


a rok temu ...









6 komentarzy:

  1. Fajne są, ciekawa jestem jak smakują:)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. I ja ciekawa jestem jak smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe, pierwszy raz widzę taką wersję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny i nietypowy pomysł z obtaczaniem tostów w płatkach. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie wyglądają jak kotleciki :). Znam podobny przepis jako "Armer Ritter", tylko z bułką tartą. Bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  6. wow! ale pyszne! zrobię napewno! :)

    OdpowiedzUsuń