niedziela, 30 maja 2010

Avena - kolumbijski koktail z owsianki


Pyszny, sycący koktail na śniadanie.
Przepis z tej strony.

Składniki
(4 porcje)
½ kubka zwykłych płatków owsianych
4 kubki mleka
1 kubek wody
1 laska cynamonu
Szczypta mielonych goździków
3 ½ łyżki cukru




1. Wodę, mleko i płatki włożyć do garnka, zagotować i gotować 15 minut na małym gazie, mieszając, żeby nie przywarło.
2. Dodać cynamon, goździki i cukier, gotować jeszcze 15 minut na maleńkim gazie.
3. Wystudzić owsiankę.
4. Przelać całość do pojemnika i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
5. Wyjąć cynamon, przelać całość do blendera, miksować 2 minuty. Dodać wody, jeśli będzie za gęste.
6. Podawać na zimno.


Z widelcem 
przez kuchnię obu Ameryk

Śniadanie 
majowe 2

Festiwal 
płatków owsianych

7 komentarzy:

  1. Jaki to musi być pyszny koktail! Mniam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. łoł, ciekawe. Płatki owsiane to mi się zawsze kojarzą z ciepłą owsianką, a w formie koktajlu muszą być ciekawe! :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że rankiem tak rzadko mam czas, by cokolwiek gotować choćby 15 minut...

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaytoon - gotujesz wieczorem, rano tylko miksujesz :)
    Spróbuj - pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, że ja już po śniadaniu, ale może rzeczywiście wieczorkiem dzisiaj zrobię i jutro jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń