niedziela, 30 maja 2010

Chleb z płatkami owsianymi i żurawiną


Pyszny, słodki chleb Dana Leparda.

75g płatków owsianych + garść do posypania
175 g suszonej żurawiny
450g mąki chlebowej - u mnie 650
1 1/2łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamony
skórka starta z mandarynki lub pomarańczy - u mnie z pomaranczy
50g masła
1 łyżeczka suszonych drożdży - dałam świeże
375ml wrzącej wody
olej do wyrabiania


[Listonic]


Włożyć żurawinę i płatki do miski zalać 375ml wrzątku. Zostawić na 15-20 minut. W innej misce wymieszać mąkę, sól, cynamon i skórkę.  Rozetrzeć masło z drożdżami, dodać mieszankę żurawinową, dobrze wymieszać. Zostawić na 10 minut, po tym czasie posmarować stolnicę i ręce olejem, wyrabiać ciasto przez 10 sekund, zostawić na 10 minut.  Powtarzać sekwencje wyrabiania jeszcze 2 razy w odstępach 10 minut, na koniec zostawić ciasto na 30 minut.  Rozłożyć ciasto w prostokąt i zrolować. Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie wyszły 2 bochenki w małych foremkach. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia.  Piekarnik rozgrzać do 220°C. Posmarować chleb wodą i posypać płatkami. Wstawić do naparowanego piekarnika i piec 50 minut. Ja piekłam 40 minut, a i tak chlebek był mocno spieczony..





a rok temu na śniadanie jedliśmy:






i placuszki bananowe z dżemem morelowym:




5 komentarzy:

  1. smaka robisz ;) ja póki co niższa liga za chlebki się nie chwytam

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny jest ten chleb ... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja wlasnie tez wyciagnelam chlebek tatterowiec konkretnie, ale Twoj bardzo przypadl mi do gustu, szczegolnie te platki owsiane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dan Lepard i żurawina... więcej zachęt nie potrzebuję.

    OdpowiedzUsuń