czwartek, 27 maja 2010

Babeczki cytrynowe z lemon curd


Pyszne, mocno cytrynowe babeczki nadziewane lemon curd.



Składniki na 12 szt ( ja zrobiłam 21 małych babeczek):

- 60 g masła
- 60 g 3-krotnie zmielonego twarożku (jak na serniki)
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki likieru limoncello
- 220 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- szczypta soli
- 125 ml mleka
- sok z jednej cytryny
- starta skórka z jednej cytryny
- sok z połówki mandarynki (przebije trochę gorycz cytryn ;) )


[Listonic]


Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Cytryny sparzyć gorącą wodą i wyszorować. Zetrzeć z nich skórkę za pomocą tarki, a następnie przekroić na pół i wycisnąć sok z obu połówek.
Miękkie masło utrzeć z serkiem i cukrem na jednolitą masę ok 3 min. Kolejno dodać jajka, miksując po każdym dodaniu. Następnie wlać likier i jeszcze raz wymieszać.
Do oddzielnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać suche składniki do mokrych i miksować dolewając mleko. a koniec wlać sok cytrynowy, skórkę i dodać kwasek.
Foremki do muffinek napełniać do 2/3 wysokości ciastem i wstawić do nagranego piekarnika. Piec ok. 25 min. Po tym czasie wyjąć muffiny i ochłodzić.

Lemon curd robiłam tutaj.

Schłodzone muffinki nadziewać lemon curdem za pomocą szprycy ze specjalną końcówką do nadziewania. Wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego ;)




rok temu...



13 komentarzy:

  1. Mniam. Ale poczekam na lato, latem takie babeczki to będzie hit sezonu :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wspaniale! Takie letnie, rześkie, radosne! Cudowne! Muszę koniecznie zrobić!Najpierw lemon curd, potem babeczki.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. i ten lemon curd... narobiłaś mi smaka!

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają jak cytrynowe obłoczki zroszone lemon curdem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lemon curd jeszcze nigdy nie próbowałam ale chyba sie skusze bo bardzo lubie wszystko co cytrynowe

    OdpowiedzUsuń
  6. Zakochałam się w tych babeczkach, wyglądają cudnie i pewnie tak samo smakują:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają tak pysznie! Super :))) Uwielbiam wszystko co kwaśne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam serdecznie !
    Chciałam zapytać Joanno, czy bierzesz udział w konkursie, gdyż Twoje danie bierze udział w konkursie a nie wiem czy to Ty, czy też ktoś Ci go nie ukradł i wykorzystuje to w konkursie, oto link;
    http://pasujedoobiadu.o2.pl/konkurs/przepis,90,item.html

    Jeśli to nie Ty, warto byłoby to zgłosić, gdyż ja się męczyłam z moim daniem a ktoś bezprawnie sobie bierze czyjeś dania i wygrywa :(.
    Pozdrawiam Maria

    OdpowiedzUsuń
  9. Mario, dziękuję bardzo za informację.
    Zgłosiłam sprawę organizatorom konkursu, mam nadzieję, że zostanie załatwiona pozytywnie....

    OdpowiedzUsuń
  10. Znalazłam tam jeszcze przepis Edysi http://przystole.blox.pl/2009/06/Babeczki-jak-puch.html - http://pasujedoobiadu.o2.pl/konkurs/przepis,59,item.html, myślę, że może być więcej takich "autorów"

    OdpowiedzUsuń
  11. Joanno o babeczkach już Edysia wie :), bo ja biorę udział w konkursie i mam swoje własne danie i spostrzegłam, że kilka zdjęć i przepisów jest kradzionych a dla mnie to niesprawiedliwe :(, dlatego piszę najpierw z zapytaniem do autorów prac. Dziękuję, że zgłosiłaś, szkoda by było aby Twoje smaczne dania :) wygrywane były przez inne osoby. Maria

    OdpowiedzUsuń