środa, 26 maja 2010

Weekendowa Cukiernia - Tort latte-macchiato z jogurtem


Gospodynią Cukierni w maju jest Evelosa.
Jeden z zaproponowanych przez nią przepisów to Tort latte-macchiato z jogurtem 
Torcik pyszny, odświeżający, prawie jak lody :)

 Składniki:

Ciasto:
2 łyżki bułki tartej
125 g masła
80 g cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Biały krem:

750 g jogurtu naturalnego
90 g cukru
5 łyżeczek żelatyny
2 łyżki gorącej wody
200 ml śmietany kremówki

Ciemny krem i dekoracja:

450 g jogurtu naturalnego
80 g cukru
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżki gorącej wody
kakao


[Listonic]



Sposób przygotowania:


Piekarnik nagrzewamy do 200’C. Tortownice o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Miękkie masło ucieramy z cukrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i solą na kremową masę.
Dodajemy po jednym jajku i ucieramy.
Przesiewamy do masy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

Wylewamy do formy, wygładzamy i pieczemy 30 minut. Studzimy.

Ciasto wykładamy na paterę i spinamy obręczą do tortów.

Przygotowujemy biały krem: jogurt łączymy z cukrem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami masy jogurtowej a następnie z resztą jogurtu.

Ubijamy 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z białą masą jogurtową. Ciasto smarujemy 2/3 kremu i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Pozostałą 1/3 kremu odstawiamy w temperaturze pokojowej.


Przygotowujemy ciemny krem: jogurt mieszamy z cukrem i kawą w proszku. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami masy jogurtowej a następnie z resztą jogurtu.


Ubijamy na sztywno 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z masą kawową. Ciemny krem wykładamy na jasny.


Tort wkładamy ponownie do lodówki i schładzamy około 20 minut.

Odłożony biały krem mieszamy i delikatnie wykładamy na wierzch.

Wstawiamy ciasto na noc do lodówki.

Przed podaniem tort posypujemy kakao, używając małych i większych szablonów z motywem kwiatowym.







A rok temu były już truskawki...



10 komentarzy:

  1. Przepis mam zanotowany już jakiś czas temu, ale dalej czeka w kolejce. Twoje zdjęcie pewnie przyśpieszy wykonanie. Smakowicie wygląda! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje :) Nastepnym razem dam mu jednak czas na solidne stężenie ;)
    A jeśli chodzi o "rok temu", to jest piękne to ciacho....

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczny i apetycznie wyglądający torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tort wygląda bajecznie, zapisałam od razu, nie wiem kiedy zrobię, ale na 100% będzie i u mnie
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. zapraszam do konkursu
    http://smakuje.blox.pl/2010/05/Moj-Dzien-Matki-odslona-2-oraz-KONKURS.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialnie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny, tez się do niego przymierzam :) a Twoje zdjęci jeszcze bardziej mnie zachęciły :)

    OdpowiedzUsuń