poniedziałek, 24 maja 2010

Weekendowa Piekarnia po Godzinach - Chleb mieszany (pszenno-żytnio-jęczmienny)


W dziewiątej Piekarni zadanie wyznaczyła Polka.
Chleb klasyczny, takie lubię najbardziej...

Cytuję z Polką:

Jedna uwaga - jak zauważycie Dan Lepard w swoich przepisach nie używa zaczynu (do ciasta dodaje zakwas), więc musicie zadbać o to, żeby zakwas był dokarmiony co najmniej 12h przed planowanym pieczeniem.
Dzisiejsza propozycja to chleb mieszany, ale z dodatkiem mąki jęczmiennej. Ponieważ jak się domyślam nie jest ona powszechnie dostępna, można zmielić w młynku do kawy kaszę jęczmienną perłową lub skorzystać ze sposobu Ali. 

I uwaga druga ciasto chlebowe z książki Dana Leparda jest zawsze dosyć luźne, więc warto mieć pod ręką odrobinę mąki

Serdecznie Was zapraszam!

Chleb mieszany (pszenno-żytnio-jęczmienny)
Przepis zaczerpnięty z książki 'Tha handmade loaf' Dana Leparda

250g aktywnego zakwasu żytniego
300g wody (letniej o temperaturze 20stC)
300g mąki pszennej chlebowej
100g mąki żytniej jasnej
100g mąki jęczmiennej
1.5 łyżeczki soli


[Listonic]


8:00 (lub dowolna godzina o której zaczniemy pieczenie)

W dużej misce mieszamy zakwas z wodą.
Dodajemy mąki i sól i mieszamy, aż uzyskamy lepkie ciasto (temperatura ciasta nie powinna przekroczyć 21stC).
Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na 10 minut

8:10

Ciasto wyjmujemy z miski i kładziemy na lekko naoliwionym lub omączonym blacie.
Zagniatamy przez 15 sekund i wkładamy do lekko naoliwionej miski na 10 minut.
Przykrywamy ściereczką.

8:20

Ciasto wyjmujemy z miski i kładziemy na lekko naoliwionym lub omączonym blacie.
Zagniatamy przez 15 sekund, formujemy kulę i wkładamy do lekko naoliwionej miski na 10 minut.

8:30

Ciasto wyjmujemy z miski i kładziemy na lekko naoliwionym lub omączonym blacie.
Zagniatamy przez 15 sekund, formujemy kulę i wkładamy do lekko naoliwionej miski na 30 minut.

9:00

Ciasto wyjmujemy z miski i kładziemy na lekko naoliwionym lub omączonym blacie.
Zagniatamy przez 15 sekund, formujemy kulę i wkładamy do lekko naoliwionej miski na godzinę.

10:00

Ciasto wyjmujemy z miski i kładziemy na lekko naoliwionym lub omączonym blacie.
Zagniatamy przez 15 sekund, formujemy kulę i wkładamy do lekko naoliwionej miski na godzinę.

11:00

Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy luźne kule, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut.

11:15

Formujemy dwa bochenki i wkładamy je do koszyków złączeniami do góry.
Wkładamy do torebek foliowych i zostawiamy do rośnięcia - mają podwoić objętość.

Piekarnik nagrzewamy do 220stC (jeśli ktoś ma kamień to z kamieniem, jeśli nie to nagrzewamy blachę).
Chleby zsuwamy (jeśli ktoś ma łopatę to za pomocą łopaty, ja nie mam i zawsze przykładam blachę i odwracam wszystko bardzo szybko, ale delikatnie do góry nogami).
Żyletką lub ostrym nożem nacinamy chleb w kwadrat i wkładamy do pieca.
Pryskamy wodą kilka razy na początku pieczenia.
Pieczemy przez około 1 godzinę.
Studzimy na kratce.




A rok temu...
[121.JPG]










https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPAeFhMHS71Vp-YUpO4SP0i_Pil4thb_918BuCTa9u2RhFUKkNdD_vEqY_HGzXKfm3PZxbXw3-eEtLwLEIOVCI5C3ZGWW0NQtxps-2zdzxs9nPcSGTGNfBJjPf9veBVIFtPjfz16JMG2nD/s400/079.JPG

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjiSRd8L4MTDLi-LTlpJc58sO8tNAyubLFpxnAAaBlvKyHiqKHuQP77-r7FPDLrFXKvBo6KtMkZzKeAASHG5mTipo_v5WtLb-sEl9BPcjK90AnAc3mJlpQ4YCGUP2ICgx9SnVWcMnOBwHg0/s400/042.JPG


4 komentarze:

  1. takie chleby.. wciąż nie dla mnie.. może kiedyś..
    piękny bochenek

    OdpowiedzUsuń
  2. pracochłonne, ale warto chyba było, prawda? :) ile potem jest satysfakcji!

    OdpowiedzUsuń
  3. super się udał i mi też bardzo smakuje , taki dobry , bardzo dobry zwyczajny chleb

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki chlebek jest pyszny!:)))
    Pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń