Jedna z propozycji to pyszny chlebek z dynią na zakwasie.
Źródło: "How America Eats" Clementine PaddlefordSmacznego :)
Chleb z pieczoną dynia i prażonymi pestkami
Składniki:
1kg białej mąki pszennej (zwykłej lub chlebowej)
286g aktywnego zaczynu zakwasowego (białego 100% hydracji)
314 g wody
378 g pieczonej dyni
20 g soli
59 g uprażonych pestek dyni
Przygotowanie: Super aktywny zaczyn połączyłam z wodą, dodałam mąkę i pokrojoną w kostkę pieczoną dynie*. Wymieszałam dokładnie i zostawiłam na 20 minut do autolizy. Dodałam sól i po wymieszaniu wyłożyłam ciasto na stół i zagniatałam przez 6 minut. Następnie rozłożyłam ciasto w prostokąt i posypałam wierzch 1/3 uprażonych pestek dyni, złożyłam jak list i powtórzyłam jeszcze dwa razy. Gotowe ciasto umieściłam w naoliwonej lekko misce i zostawiłam do wyrośnięcia na 2 1 /2 godziny, składając ciasto w tym czasie 2 razy. Ciasto podzieliłam, ukształtowałam luźne kule i zostawiłam na 10 minut. Z kul uformowałam 4 bagietki i bochenek. Zostawiłam do ostatniej fermentacji na 1 1/2 - 2 godziny. W tym czasie rozgrzałam piec do 240C. Piekłam z parą przez 2 minuty (spryskując piec co 30 sekund), po ostatnim pryskaniu zmniejszyłam temperaturę do 230C i piekłam kolejne 20 minut (bagietki), 30 minut (bochenek).
* aby przygotować pieczoną dynie, wystarczy: pokroić dynie na kawałki (bez gniazd nasiennych), skropić oliwą z oliwek i oprószyć odrobiną soli. Piec w 200C przez 45min, aż dynia będzie miękka.
Źródło: Tatter
rok temu na blogu:
aż zachciało mi się go na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń