Przepis znalazłam w broszurce Poradnika Domowego "Kuchnia Śląska".
Potrawa to właściwie tatar ze śledzia.
Składniki:
500g filetów śledziowych w oleju
2 obrane cebule
obrany kiszony ogórek
słoiczek marynowanych grzybków
2 żółtka
2 łyżki oliwy
pieprz
Śledzie posiekać, przyprawić pieprzem. Osączone grzybki posiekać z ogórkiem i cebulą. Wymieszać ze śledziami, dodać żółtka, przyprawić pieprzem. Wymieszać z oliwą, podawać z żytnim chlebem.
Sacznego :)
Przepis dołączam do akcji "Gotujemy po polsku", którą organizuje Kuchnia Ireny i Andrzeja a patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl
rok temu na blogu:
kiedyś robiłam i powiem że pomimo iż nie przepadam za rybami bardzo mi smakowały......;)
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam. fajnie się zapowiada, może wypróbuję w okresie bliższym świąt
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja :) na pewno wypróbuje...wszystko co ze śledziami...uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńco za obłędne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńśledziowy tatar...intrygująca propozycja.
Ja też robiłam, tylko z innego przepisu - bez żółtek i grzybków:)
OdpowiedzUsuńprawdziwe hekele musi byc zmielone jak tatar i miec konsystencje pasty ,,,,
OdpowiedzUsuń