W ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl proponuję bigos.
Składniki:
2 kg kiszonej kapusty
główka słodkiej kapusty - mniej więcej 2 kg
500g wędzonych żeberek
1kg łopatki albo karkówki
200g suszonych śliwek - ja miałam węgierkę dąbrowicką lekko podwędzaną
50g suszonych grzybów
przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, jałowiec - ja użyłam przyprawy do bigosu Kamisa
100 ml czerwonego wina
100 ml czerwonego wina
Kapustę poszatkować, włożyć do garnka oba rodzaje kapusty i żeberka, zalać wodą (prawie po brzeg), zagotować i gotować godzinę na małym ogniu bez pokrywki.
Mięso natrzeć solą i pieprzem, upiec przez godzinę w piekarniku, podlewając wodą i wytworzonym sosem.
Mięso pokroić w mniejsze kawałki, dodać do kapusty, dodać śliwki i grzyby, dodać przyprawy, dolać wodę w miarę potrzeby, gotować jeszcze godzinę, schłodzić.
Następnego dnia podgrzać do zagotowania, gotować pół godziny na małym gazie, dolać wino, zagotować i wystudzić.
Trzeciego dnia znowu zagotować, gotować pół godziny, wystudzić.
Bigos jest lepszy po kilku takich sesjach podgrzewania i studzenia.
Podawać z kiełbasą, parówką i pieczywem.
Smacznego :)
rok temu na blogu:
Wspaniały polski, pachnący bigosik. Alez bym zjadła, mniam:)))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Właśnie opublikowałam bardzo podobny przepis na bigos...
OdpowiedzUsuńTo niezwykłe, że tyle ile jest osób - tyle jest różnych smaków bigosu. Dla mnie to zdumiewające...
OdpowiedzUsuńwspaniale domowe smaki. najlepsze
OdpowiedzUsuń