Gospodynią kolejnej piekarni jest Atina.
Zaproponowała pyszny, mięciutki, lekko słodki chlebek.
Pumpernikiel
Składniki na 2 małe bochenki:
- 280 g mąki żytniej
- 175 g mąki chlebowej razowej
- 115 g mąki chlebowej pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
- 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
- 85 g melasy
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 350 ml ciepłej wody
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, jeszcze chwilę wyrobić, podzielić na pół. Dwie foremki keksówki (małe) o wymiarach dolnych 9 x 18 cm natłuścić, wysypać otrębami. Każdą porcję uformować w bochenek pasujący do foremki. Chlebki przykryć, pozostawić w cieple kolejny raz, około 30 minut, do podwojenia objętości.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut, aż będzie brązowy i postukany od dołu wyda głuchy dźwięk. Ostudzić na kratce, zawinąć w papier do pieczenia i podawać po 24 godzinach.
Metoda dla maszynistów:
W maszynie umieścić składniki w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, dalej postępować wg powyższego przepisu.
* chlebek najlepiej pokroić po upływie 1 doby, i tak przechowywać.
Joanno , twoje pumpernikle wyszły bardzo smakowicie , pięknie urosły , maja bardzo apetyczny kolor i miąższ
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek Ci się upiekł :)) Śliczny kształt :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Joanno cudowny chlebek Ci wyszedł:) bardzo sie cieszę, ze razem piekłyśmy:)
OdpowiedzUsuń