Pyszny meksykański sernik - przepis znaleziony u Agnieszki.
Bardzo kremowy, bardzo mleczny, słodki wystarczająco - spodziewałam się, że będzie słodszy :)
Pay de queso
ok. 300g herbatników typu "petit beurre" lub "digestive" drobno pokruszonych w malakserze 250 g masła roztopionego
8 jajek
500g serka kremowego typu Philadelphia
500g gęstego serka homogenizowanego lub speise quark
1 duża puszka (411g) skondensowanego mleka niesłodzonego
1 duża puszka (533g) mleka skondensowanego słodzonego
Herbatniki wymieszać z masłem. Wylepić nimi spód i boki tortownicy dociskając dnem i bokami szklanki.
Jajka ubić z 2 rodzajami mleka oraz serkiem. Powstałą płynną masę wlać do formy wyłożonej herbatnikami i owiniętej szczelnie z zewnątrz folią aluminiową (zapobiega to wytapianiu tluszczu i wylewaniu się go do piekarnika). Piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim ciasto aż do wystygnięcia.
ok. 300g herbatników typu "petit beurre" lub "digestive" drobno pokruszonych w malakserze 250 g masła roztopionego
8 jajek
500g serka kremowego typu Philadelphia
500g gęstego serka homogenizowanego lub speise quark
1 duża puszka (411g) skondensowanego mleka niesłodzonego
1 duża puszka (533g) mleka skondensowanego słodzonego
Herbatniki wymieszać z masłem. Wylepić nimi spód i boki tortownicy dociskając dnem i bokami szklanki.
Jajka ubić z 2 rodzajami mleka oraz serkiem. Powstałą płynną masę wlać do formy wyłożonej herbatnikami i owiniętej szczelnie z zewnątrz folią aluminiową (zapobiega to wytapianiu tluszczu i wylewaniu się go do piekarnika). Piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim ciasto aż do wystygnięcia.
Wow, ale sernik! I znowu mleka skondensowane rządzą;-) Pozdrawiam;-)
OdpowiedzUsuńBooooski sernik! WOW! Ślinka mi cieknie z samego rana!
OdpowiedzUsuńO ja cieeee. Ale boski sernik!!
OdpowiedzUsuńaż bije ta kremowośc ze zdjęcia.
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki.
Ten sernik naprawdę robi wrażenie! Piękny jest i tyle!:)
OdpowiedzUsuńbardzo mleczny - ale mnie ta fraza kusi. : D
OdpowiedzUsuńZakochałam się w nim :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, www.kuchnia-malolaty.blogspot.com
Mniammmm...!!!
OdpowiedzUsuńwow. joanno piękny i na pewno super smakuje, ma pewno zrobie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńPo ostatnich cheesecakach zaczynam tęsknić za "normalnym" polskim sernikiem...