Przepis zaczerpnięty z "Kuchni Polskiej":
- 500g mąki
- 200 ml mleka
- 50g drożdży
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 80g cukru
- 60g masła
- marmolada
Żółtko ubijamu z jajkiem i cukrem. Dodajemy do wyrośniętego zaczynu. Dodajemy resztę mąki i dokładnie mieszamy. Dodajemy stopione masło i dalej mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dzielimy na porcje, wałkujemy, wycinamy szklanką krążki i lepimy pączki z marmoladą w środku. Gotowe pączki odstawiamy do wyrośnięcia.
Smażyć na smalcu
Są idealne i ze super źródła. Jestem przekonana, że smakują rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńśliczne :) brawo :)
OdpowiedzUsuńA ja dziś jadłam tylko kupne! Choć marzy mi się taki domowy, z wisienką...
OdpowiedzUsuńJa moge tylko na twoje popatrzec , az mi soki trawienne szaleja ! tutaj nie ma tradycji tlustego czwartku , ponadto nikt oprocz Polek nie umie takie paczki piec , zycze smacznego i wesolego dnia ,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam .W.
Wow! Wyglądają super! :) Chętnie bym takiego zjadł :)
OdpowiedzUsuń