Kolejny przepis z jej propozycji to Torcik marchewkowy.
Torcik wyszedł ciężki i wilgotny, krem jest odświeżający, lekko cytrynowy.
TORCIK MARCHEWKOWY
NA CIASTO:
250g mąki
2łyżeczki proszku do pieczenia
200g cukru
cukier waniliowy
400g startej marchewki
płaska łyżeczka soli
3łyżeczki cynamonu
200ml oleju
4jaja
aromat migdałowy - dałam łyżkę Amaretto
100g rodzynek
NA MASĘ SEROWĄ:
500g twarożku śmietankowego (lub zwykłego kwarku lub sera białego) - dałam pół na pół mascarpone i serek śmietankowy
100g cukru pudru
200g masła
aromat waniliowy - dałam ekstrakt
skórka z jednej cytryny
+(opcjonalnie) ok. 100g czekolady do dekoracji
Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Dodać olej, ucierać mikserem dodając kolejno po jednym jajku. Dodać starte na drobnej tarce marchewki, rodzynki i aromat. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o śr. ok.24cm. Piec ok. 60min. w temp. 170 st. C. po upieczeniu wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Zrobić masę: stopić masło, odłożyć aby wystygło. Zmielić ser z cukrem pudrem, dodać skórkę cytrynową i aromat. Nie przerywając miksowania, powolutku wlewać masło.
Ciasto przekroić na pół. Gotową masę rozsmarować we wnętrzu torciku oraz na jego wierzchu i bokach.
Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Można udekorować czekoladą.
NA CIASTO:
250g mąki
2łyżeczki proszku do pieczenia
200g cukru
cukier waniliowy
400g startej marchewki
płaska łyżeczka soli
3łyżeczki cynamonu
200ml oleju
4jaja
aromat migdałowy - dałam łyżkę Amaretto
100g rodzynek
NA MASĘ SEROWĄ:
500g twarożku śmietankowego (lub zwykłego kwarku lub sera białego) - dałam pół na pół mascarpone i serek śmietankowy
100g cukru pudru
200g masła
aromat waniliowy - dałam ekstrakt
skórka z jednej cytryny
+(opcjonalnie) ok. 100g czekolady do dekoracji
Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Dodać olej, ucierać mikserem dodając kolejno po jednym jajku. Dodać starte na drobnej tarce marchewki, rodzynki i aromat. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o śr. ok.24cm. Piec ok. 60min. w temp. 170 st. C. po upieczeniu wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Zrobić masę: stopić masło, odłożyć aby wystygło. Zmielić ser z cukrem pudrem, dodać skórkę cytrynową i aromat. Nie przerywając miksowania, powolutku wlewać masło.
Ciasto przekroić na pół. Gotową masę rozsmarować we wnętrzu torciku oraz na jego wierzchu i bokach.
Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Można udekorować czekoladą.
Smakowicie wygląda! Ja też miałam zamiar go zrobić - chyba to nadrobię :)
OdpowiedzUsuńo świetne! chciałbym posmakować! :)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo, b a r d z o ładny!:))
OdpowiedzUsuńO Pooh, palce lizać...narobiłaś mi smaka!
OdpowiedzUsuń