Tort podpatrzony u Dorotus.
Z pewnymi zmianami - mój tort jest większy, a miałam tylko 750g mascarpone.
Tort ma 4 warstwy.
Tort wyszedł wilgotny i delikatny, chociaż mało w nim smaku prawdziwego Tiramisu...
Biszkopt robiłam z tego przepisu.
Do nasączenia blatów:
- 160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej) - u mnie 250 ml
- 80 ml likieru kawowego - u mnie 120 ml Amaretto
Wymieszać.
Składniki na masę:
- 750 g serka mascarpone
- 150 ml śmietany kremówki - u mnie 600 g
- 100 g drobnego cukru do wypieków (ewentualnie cukru pudru) z prawdziwą wanilią* - u mnie 150 g cukru i łyżka ekstraktu z wanilii
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone i wymieszać (ja wymieszałam krótko mikserem).
Ponadto:- 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach
Wykonanie tortu:
Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.
Smacznego :)
* jeśli nie posiadacie cukru z wanilią można oprócz cukru dodać 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
ten tort byl hitem na chrzcie u Kruszynka! moze wlasnie dzieki temu, ze wiecej biszkoptu, mniej serka nie czuc tiramisu. u nas bylo na odwrot i wszyscy byli zachwyceni. pozdrawiam! p.s. zdjecia bajeczne! przypomnial mi sie cudowny smak :-)
OdpowiedzUsuńImponujący!:)
OdpowiedzUsuńwow!!jaki piekny!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Fajna forma tiramisu! Ja robiłam niedawno w formie kulek ale ten tort też mi bardzo pasuje :)
OdpowiedzUsuńO taki torcik to coś dla mnie :DDD
OdpowiedzUsuńtort był naprawdę pyszny :>
OdpowiedzUsuńTorty to nie jest nasze ulubione jedzonko, ale tira-misiu taaak! I co z tym zrobić...?
OdpowiedzUsuńRobercie - upiecz koniecznie :)
OdpowiedzUsuń