Mój torcik trochę zmienił formę i wygląda jak beczułka :)
Piekłam na 2 razy - 2 porcje w małej tortownicy. Ciasto wyszło dosyć gęste, dlatego warstwy toru są nierówne.
Tort makowy z musem jogurtowo – czekoladowym
Ciasto:
4 jajka
szczypta soli
4 łyżki wody
120 g cukru (dałam 100 g)
130 g mąki
30 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie masy makowej ( u mnie 850 g) - ja dałam domową świąteczną
Mus:
150 g białej czekolady
6 płatków żelatyny (dałam 12 g)
2 jajka
2 łyżki cukru
500 g jogurtu
400 ml śmietany kremówki
Poncz:
250 ml mocnej kawy
50 ml Amaretto
Dekoracja:
2 łyżki kakao, wiórki i zwijki z białej i ciemnej czekolady - u mnie zestrugana biała czekolada
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jaja ubić z 4 łyżkami wody, solą i cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać masę makową, ponownie wymieszać.
Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm* i piec 25 – 30 minut.
Obierakiem do warzyw odkroić z białej czekolady 30 g wiórków, odłożyć.
Pozostałą czekoladę stopić.
Namoczyć żelatynę.
Utrzeć na puch jaja z cukrem. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, a potem z jogurtem.
Rozpuścić żelatynę i dodać do masy. Uzyskany mus chłodzić przez 15 – 20- minut.
Ubić śmietanę, dodać do musu.
Ciasto przekroić na dwie części. Wymieszać kawę z Amaretto.
Jedną część ciasta umieścić w tortownicy, nasączyć ponczem.
Wyłożyć połowę musu, przykryć drugim plackiem, nasączyć ponczem.
Wyłożyć resztę musu, wygładzić.
Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Zdjąć obręcz tortownicy.
Posypać kakao, ozdobić wiórkami z czekolady i owocami miechunki.
A na koniec doczytałam, żeby składać tort w większej tortownicy - w celu uzyskania marginesu na krem, i żeby do kremu dodać sok z połówki pomarańczy - to na pewno następnym razem....
Wygląda pięknie, na pewno jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńza to jaka smaczna beczułka. :] w tym okresie poświątecznym trzyma się mnie apetyt na mak. :D
OdpowiedzUsuń