Przepis znaleziony u Liski.
Chleb wyszedł trochę suchy i kruszący się - może za mało wody ?
Z podanego przepisu wychodzą 2 duże bochenki.
Łatwy chleb żytnio-pszenny
Biga:
3 i 5/8 szkl mąki pszennej, np. typ 650
1 i 1/4 szkl wody
1/2 łyżki soli
1/8 łyżeczki drożdży instant dr Oetkera
Składniki wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć folią i odstawić na 12-16 godzin.
Następnie dodać:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
7/8 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
3/4 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000 lub 1850
1 i 1/2 szklanki wody
1/2 łyżki soli
1/2 łyżeczki drożdży instant dr Oetkera
wszystkie składniki zmiksować mikserem lub zagnieść ręcznie.
Włożyć do miski, przykryć folią i ściereczką i odstawić na 2,5 godziny do wyrośnięcia.
Uformować 2 bochenki lub przełożyć ciasto do dwóch keksówek wysmarowanych olejem i wysypanych otrębami.
Bochenki posmarować olejem i posypać mąką/makiem/czym kto lubi.
Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C.
Wstawić bochenki i piec je ok. 35-40 minut.
liski przepisy zazwyczaj nie wychodzą, są b. niedopracowane. polecam raczej tatter albo dorotus, genialne przepisy na chleby.
OdpowiedzUsuń