Klasyka.
Piekłam wiele razy - ciasto wilgotne, soczyste, pyszne.
Przepis z Galerii Potraw.
Kolejny przepis z książki kucharskiej hotelu Waldorf ?Astoria
Ten przepis jest ulubionym ciastem ekipy kucharskiej i cukierniczej hotelu.
Rankiem kiedy executive chef John Doherty zjawia się w pracowni cukierniczej,
na stole czeka już to właśnie ciasto, pokrojone w kawałki i każdy z
pracowników może miło rozpocząć dzień.
Wypróbowałem i zgadzam się w pełni, nawet kiedy pogodę mamy taką jak mamy ,
dzień po zjedzeniu kawałka tego ciasta , filiżance dobrej espresso zaczyna się
zupełnie inaczej. Chce się żyć, czego i Państwu życzę?
1 szklanka + 3 i 0.5 łyżki cukru
1.5 szklanki + 1 łyżka mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
0.5 szklanki kwaśnej śmietany 22%
3.5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Skórka otarta z 3 cytryn
6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła
Lukier cytrynowy z 0.5 szklanki cukru pudru i soku z 1 cytryny
Piekarnik nagrzać do 175C i przygotować foremkę keksową ( 22cmx 8cm)
W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek do
pieczenia. Dodać lekko roztrzepane jaja i dalej na wolnych obrotach mieszać aż
do uzyskania gładkiej masy. Połączyć masło ze śmietaną i sokiem z cytryny,
ubić trzepaczką i dodać do misy miksera. Dobrze wymieszać, napełnić foremkę i
piec ok. 60 minut, aż wykałaczka będzie czysta. Wystudzone ciasto pokryć nie
za grubo lukrem cytrynowym.
Smacznego :)
Czy warto kupić Xiaomi Mi Smart Air Fryer?
-
[image: Xiaomi Mi Smart Air Fryer]
Recenzja Xiaomi Mi Smart Air Fryer + sprawdzone przepisy
8 miesięcy temu
ah powinno się zabronić publikowania takich pysznsci gdy ja mam sesję i zero czasu na wypieki :(
OdpowiedzUsuńKolejny swietny wypiek Joanno! Uwielbiam cytrynowe ciasta i testuje kazdy napotkany przepis :) Ten zrobie juz jutro, gdyz po ostatniej brioszce pozostalo juz tylko wspomnienie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
....to jest moje ulubione ciasto...uwielbiam je:):)
OdpowiedzUsuńPiekłam kiedyś to ciasto, pyszne! Proste i takie pełne treści zarazem :)
OdpowiedzUsuńprościutkie! a wygląda ślicznie!
OdpowiedzUsuńChetnie rozpoczelabym dzien od kawalka takiego pysznego ciasta. I koniecznie do tego filizanka kawy (jak dla mnie z mlekiem i cukrem) :) Uwielbiam takie ciasta :))
OdpowiedzUsuńCiasto jest szybkie, proste i pyszne - nawet w sesji można je zrobić ;)
OdpowiedzUsuńBeo - bardzo polecam - to moje ulubione ciasto cytrynowe :)
hm, kusisz bardzo oj bardzo
OdpowiedzUsuńRozpocząć dzień od takiego ciasta, to wręcz moje marzenie. Jedno z kilku słodkich śniadań idealnych.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Takiemu ciastu zawsze mowie "tak":)
OdpowiedzUsuńZrobione, zjedzone, pyszne!
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie za ten wspanialy przepis Joanno! :)
Beo, proszę bardzo:)
OdpowiedzUsuńI polecam się na przyszłość :)
A skórka z cytryny do środka czy jako dekoracje?
OdpowiedzUsuńdo środka
Usuń