Ciasto po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy z bitą śmietaną.
Składniki:
1/2 kg mąki krupczatki
kostka masła (200g)
szczypta soli
3 żółtka
1/4 szklanki zimnej wody
Słoik prażonych jabłek do przełożenia
Posiekać masło z mąką, posypać solą, dodać żółtka i wodę, zagnieść.
Ciasto wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Ciasto podzielić na 2 części w stosunku 1:2.
Większy kawałek ciastac rozwałkować i wyłożyć nim blachę, podpiec w temperaturze 180C, wyłożyć jabłka, ozdobić wyciętymi paskami z rozwałkowanego pozostałego ciasta.
Posypać cukrem pudrem, podawać z bitą śmietaną.
Smacznego :)
wygląda świetnie....zapisuję i zrobię....pozdrawiam Iza
OdpowiedzUsuńfajny przepis!
OdpowiedzUsuńJa też robię szarlotkę według przepisu mojej Mamy! jest z cukrem, ale też pyszna :)
o taka szarlotka to mistrzowska jest , taka lubię najbardziej
OdpowiedzUsuńOj szaroltki nie jadlam juz chyba z rok ;)) Ale pyszne zdjecie ;)
OdpowiedzUsuńa ja jeszcze chciałam zapytać na jakiej blasze piekłaś....na dużej???
OdpowiedzUsuńZwykła duża blacha do ciasta - mniej więcej 30x40cm ?
OdpowiedzUsuń