środa, 31 marca 2010
Bliny na zakwasie
Bardzo smaczny pomysł na spożytkowanie nadmiaru zakwasu...
Przepis podała Margot na forum CinCin.
Składniki:
250 g zakwasu ( 1 – 1 1/2 szklanki)
1 łyżka miodu
1 – 2 łyżki oleju
1 jajko, lekko ubite widelcem
szczypta soli
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wymieszać wszystkie składniki w misce.
Jeśli zakwas jest bezpośrednio wyjęty z lodówki, zostawić go na 10- 20 minut w pokojowej temperaturze. Smażyć bliny z dwóch stron na średnim ogniu na dobrze nagrzanej patelni lekko posmarowanej olejem. Podawać gorące – z miodem, klonowym syropem, jogurtem, śmietaną, dżemem czy świeżymi owocami jagodowymi."
Są wyjątkowo smaczne.
wtorek, 30 marca 2010
Weekendowa Piekarnia #68 - Pain au Levain
W tym tygodniu przewodzi nam Trufla.
Wybrała pyszny chlebek.
Pain au Levain na mieszanych zaczynach
(autor: Jeffrey Hamelman)
Zaczyn pszenny (płynny)
80g mąki pszennej chlebowej
100g wody
1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie, przykryć szczelnie folią i zostawić w temp. pokojowej na ok. 12 godz.
Zaczyn żytni (sztywny)
80gmąki żytniej razowej
66g wody
1 łyżeczka aktywnego zakwasu żytniego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wierzch posypać odrobiną mąki żytniej razowej, przykryć szczelnie folią i zostawić w temp. pokojowej na 12-16godz. lub do momentu, aż zaczyn się podniesie ale nie opadnie.
Ciasto właściwe
760g mąki pszennej chlebowej
80g mąki pszennej pełnoziarnistej
514g wody
1 łyżka soli morskiej lub grubej kamiennej utłuczonej w moździerzu
cały zaczyn pszenny płynny (minus 1 łyżka)
cały zaczyn żytni sztywny (minus 1 łyżeczka)
Rozdrobnić zaczyn żytni, dodać pszenny i dokładnie wymieszać z wodą.
Dodać resztę składników oprócz soli, dokładnie wymieszać, miskę szczelnie przykryć i odstawić w temp. pokojowej na 60min (autoliza).
Ciasto posypać solą, wymieszać.
Ciasto będzie lekko klejące, wyłożyć je na blat i krótko zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne (można mikserem na pierwszym biegu, przez 1 1/2 - 2 minuty).
Przełożyć do miski, przykryć szczelnie i zostawić w temp. pokojowej na 2 1/2 godz. Ciasto składać dwukrotnie, co 50 min.
Następnie ciasto wyjąć na lekko omączony blat, delikatnie odgazować i podzielić na 2 części.
Uformować bochenki i przełożyć je do wysypanych mąką koszyków.
Ostateczna fermentacja: 2 - 2 1/2godz. w temp. ok 25st.C lub 12-18godz. w temp. ok. 5st.C, tzw. zimne wyrastanie, które bardzo polecam, gdyż znacznie wzbogaca smak pieczywa (wtedy też trzeba każdy koszyk z chlebem umieścić w foliowej torebce i szczelnie ją zawiązać).
Pieczenie: z normalną parą w temp. ok. 240st.C przez 40-45min. Jeśli chleb zacznie się zbytnio przypiekać, można zmniejszyć temp. do ok. 210st.C po 25-30 min. pieczenia.
Studzić na kratce.
Smacznego!
Szczegóły na Trufli.
Zapraszam do wspólnego pieczenia. Jest to bardzo podobny chleb do proponowanego niedawno. Tamten należał do kategorii: chleby najlepsze z najlepszych. I ten jak widzę jest taki. Dlatego Te/Ci z Was którzy wystraszyli się tamtego wypieku, teraz mają szansę z mierzyć się z dwuzakwasowcem. Gorąco polecam. Zwłaszcza, ze Patrycja na swoim blogu napisała kilka ciekawych wskazówek. Mamy na to, aż dwa tygodnie. Linki do swoich wypieków zostawiajcie w komentarzach pod zaproszeniem. Chętnych do prowadzenia kolejnych wydań proszę o maila. Bardzo serdecznie Was zapraszam do pieczenia i gospodarzenia.
poniedziałek, 29 marca 2010
Ciasto budyniowe na herbatnikach - bez pieczenia
Wspomnienie akademika...
Ciasto bez użycia piekarnika...
Składniki:
8 paczek herbatników
1 litr mleka
2 budynie
7 łyżek cukru
2 czubate łyżki kakao
4 łyżki cukru
1/4 kostki masła
Gotujemy budyń w 2 smakach według przepisu na opakowaniu.
Wykładamy herbatniki na dnie formy do pieczenia. Wyłożyć na to ugotowany budyń.
Wyłożyć kolejną warstwę herbatników, pokryć budyniem.
Powtarzać do skończenia budyniu albo herbatników - na wierzchu mają być herbatniki.
W małym gsarnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy 4 łyżki cukru i kakao, dolewamy pół szklanki wody.
Podgrzewamy całość stale mieszając aż do połączenia składników.
Polewę wylewamy na nasze ciasto.
Studzimy przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego :)
Ciasto bez użycia piekarnika...
Składniki:
8 paczek herbatników
1 litr mleka
2 budynie
7 łyżek cukru
2 czubate łyżki kakao
4 łyżki cukru
1/4 kostki masła
Gotujemy budyń w 2 smakach według przepisu na opakowaniu.
Wykładamy herbatniki na dnie formy do pieczenia. Wyłożyć na to ugotowany budyń.
Wyłożyć kolejną warstwę herbatników, pokryć budyniem.
Powtarzać do skończenia budyniu albo herbatników - na wierzchu mają być herbatniki.
W małym gsarnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy 4 łyżki cukru i kakao, dolewamy pół szklanki wody.
Podgrzewamy całość stale mieszając aż do połączenia składników.
Polewę wylewamy na nasze ciasto.
Studzimy przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego :)
niedziela, 28 marca 2010
Bezjajeczne lody waniliowe (bez użycia maszynki do lodów)
Pyszne lody waniliowe z przepisu Zorry.
Bez maszynki - bo zaginęła bardzo istotna część, a i tak wyśmienite....
200 g mleka
50 g mleka skondensowanego (niesłodzonego)
50 g mleka w proszku
1 laska wanilii - wydrapane wnętrze
1 łyżka skrobi kukurydzianej
90 g cukru
30 g miodu
Oraz:
200ml śmietany 30%
Wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem śmietany w garnuszku. Podgrzewać, cały czas mieszając, do zagotowania. Gotować jeszcze 1-2 minuty, stale mieszając. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia, mieszając co jakiś czas, żeby uniknąć kożucha. Po przestudzeniu chłodzić w lodówce minimum 4 godziny.
Śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z zimną masą, przelać do pudełka, mrozić minimum 4 godziny.
Locro - zupa ziemniaczano serowa z Ekwadoru
Najpierw zobaczyłam ten przepis tu. Zapisałam na liście "do zrobienia".
W dniu, w którym miałam ugotować tą zupę, pojawiła się ona u Ireny i Andrzeja.
Mąż wrócił ze sklepu z wątróbką.
Zupa przesunęła się w kolejce.
Nie na długo.
Jest :)
Pyszna, lekko słodka zupa ziemniaczano serowa z kukurydzą i świeżym awokado.
Składniki:
1/4 szklanki oleju lub masła,
pół posiekanej cebuli,
3 - 4 posiekane ząbki czosnku,
75 - 90 dag obranych i pokrojonych na kawałki ziemniaków,
4 szklanki bulionu lub wody,
1 szklanka mleka,
sól i pieprz do smaku,
1 szklanka startego sera Munster, queso fresco lub mozzarelli,
puszka kukurydzy,
awokado.
Na oleju lub maśle przesmażyć cebulę i czosnek. Dodać ziemniaki, bulion lub wodę, mleko, sól i pieprz. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować aż ziemniaki zaczną się rozpadać czyli 30 - 45 minut. Pokruszyć ziemniaki tłuczkiem na mniejsze kawałki. Zdjąć z ognia. Do zupy wmieszać ser. Do zupy można dodać kukurydzę. Można też dodać razem z cebulą żółte papryczki chili - dodadzą zupie ostrości i intensywnego koloru(ja nie dodałam). Zupa często podawana jest z garnirunkiem z awokado.
Na oleju lub maśle przesmażyć cebulę i czosnek. Dodać ziemniaki, bulion lub wodę, mleko, sól i pieprz. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować aż ziemniaki zaczną się rozpadać czyli 30 - 45 minut. Pokruszyć ziemniaki tłuczkiem na mniejsze kawałki. Zdjąć z ognia. Do zupy wmieszać ser. Do zupy można dodać kukurydzę. Można też dodać razem z cebulą żółte papryczki chili - dodadzą zupie ostrości i intensywnego koloru(ja nie dodałam). Zupa często podawana jest z garnirunkiem z awokado.
sobota, 27 marca 2010
Swiąteczny pasztet z wątróbki
Wiedziałam, że kiedyś go zrobię...
No i nadarzyła się okazja...
Rolada wyszła pyszna, wilgotna i dekoracyjna...
Przepis pochodzi stąd, ja cytuję go za Adrzejem i Ireną.
Na zdjęciu pasztet pozuje z chutneyem wiśniowym.
SKŁADNIKI:
ok. kilograma wołowej lub jagnięcej wątroby - u mnie indycza - gotowana przez 10 minut,
3 łyżki oleju lub masła do smażenia,
1 duża posiekana cebula,
2 średnie marchewki ugotowane i obrane,
sól,
pieprz,
2/3 szklanki niesolonego masła.
[Listonic]
SPOSÓB WYKONANIA: Wątrobę obrać z błon i pokroić na mniejsze kawałki.
[Listonic]
SPOSÓB WYKONANIA: Wątrobę obrać z błon i pokroić na mniejsze kawałki.
Zagotować 6 szklanek wody, dodać wątrobę i gotować 20 minut. Wyjąć i zmiksować. Na tłuszczu smażyć cebulę przez 7 minut. Zmiksować.. Osobno zmiksować ugotowaną marchewkę. Następnie dokładnie wieszać ze sobą puree z wątroby, cebuli i marchewki. Masę wyłożyć na papier pergaminowy. Uformować prostokąt o wymiarach 35 x 25 cm. Przy pomocy noża rozsmarować na masie z wątroby masło. Przy pomocy papieru ostrożnie zwinąć w roladę. Schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Zdjąć papier, kroić w plastry i podawać z chlebem lub krakersami.
czwartek, 25 marca 2010
Potrawka z wątróbki ala Strogonoff
Wczoraj znowu mąż kupił wątróbkę...
Zamiast zupy z Ekwadoru mieliśmy więc na obiad potrawkę z wątróbki...
Składniki:
400g wątróbki z indyka
300g pieczarek
1 cebula
pół papryki
3 ogórki konserwowe
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki białego wina
sól, pieprz, papryka, świeży rozmaryn, suszony tymianek
mąka do obtaczania
masło do smażenia
[Listonic]
Wątróbkę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. W woreczku wymieszać 4 łyżki mąki z pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wątróbki włożyć do woreczka i potrząsnąć. Wątróbki wyjąć z woreczka, lekko strzepnąć, smażyć na rozgrzanym maśle, przekładać do miseczki. Solić dopiero po zdjęciu z patelni. Po usmażeniu wątróbki, dołożyć masło na patelnię, wrzucić cebulę, poddusić, dodać pokrojone pieczarki, gotować chwilę, dodać, dodać koncentrat, dolać wodę, wrzucić pokrojone ogórki, dolać wino, gotować razem 10-15 minut.
Smacznego :)
Zamiast zupy z Ekwadoru mieliśmy więc na obiad potrawkę z wątróbki...
Składniki:
400g wątróbki z indyka
300g pieczarek
1 cebula
pół papryki
3 ogórki konserwowe
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki białego wina
sól, pieprz, papryka, świeży rozmaryn, suszony tymianek
mąka do obtaczania
masło do smażenia
[Listonic]
Wątróbkę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. W woreczku wymieszać 4 łyżki mąki z pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wątróbki włożyć do woreczka i potrząsnąć. Wątróbki wyjąć z woreczka, lekko strzepnąć, smażyć na rozgrzanym maśle, przekładać do miseczki. Solić dopiero po zdjęciu z patelni. Po usmażeniu wątróbki, dołożyć masło na patelnię, wrzucić cebulę, poddusić, dodać pokrojone pieczarki, gotować chwilę, dodać, dodać koncentrat, dolać wodę, wrzucić pokrojone ogórki, dolać wino, gotować razem 10-15 minut.
Smacznego :)
środa, 24 marca 2010
Bawarskie ciasto serowe z jabłkami
Ciasto z przepisu Bajaderki.
Jak zwykle - niezawodnej :)
Porcja na tortownicę o średnicy 20 – 24cm:
* około 125g masła,
* 150g mąki pszennej - dałam pół na pół zwykłą i razową
* 30g cukru - dałam brązowy
* 225g sera śmietankowego do serników,
* 2 jajka,
* 2 czubate łyżki cukru,
* 1 łyżeczka esencji waniliowej,
* 3-4 średniej wielkości kwaskowe jabłka,
* 1-2 łyżki brązowego cukru,
* trochę płatków migdałowych do posypania ciasta - użyłam pestek dyni,
* płaska łyżeczka cynamonu - użyłam przyprawę do szarlotki,
* ewentualnie trochę soku z cytryny (gdyby jabłka były zbyt słodkie).
1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, albo wysmarować masłem.
2. Posiekać masło z mąką i 2 łyżkami cukru w malakserze, powstanie coś jakby kruszonka, którą trzeba wylepić tortownicę i zrobić 1cm brzeg.
3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C żeby się ciasto lekko podpiekło. Wyjąć i ostudzić.
4. Do malaksera wrzucić ser, jajka, cukier i esencję. Zmiksować na gładką jednolitą masę. Wylać na ciasto.
5. Jabłka obrać, wydrążyć środki, pokroić w cienkie półplasterki, posypać cukrem i cynamonem, wymieszać, ułożyć na masie serowej, posypać płatkami i wstawić do piekarnika na ok 45 minut, jak będzie przyrumienione a test z wykałaczką wypadnie pozytywnie to wyjąć i ostudzić.
6. Wg mnie najlepsza na zimno.
wtorek, 23 marca 2010
Weekendowa Piekarnia po Godzinach #5 - 100% chleb żytni z zaparką
W kolejnej Weekendowej Piekarni po Godzinach piekliśmy przepyszny chleb.
Wilgotny, lekko kleisty, prawdziwy żytni chleb.
Zadanie nr 5 - 100% chleb żytni z zaparką
Zaparka
240g gorącej wody
60g żytniej maki razowej
Zaczyn zakwasowy
30g aktywnego zakwasu żytniego (100% hydracji)
85g wody
85g mąki żytniej razowej
Ciasto właściwe
200g zaczynu zakwasowego żytniego razowego (100% hydracji)
100g wody temp.20C
300g zaparki
300g białej mąki żytniej (720) lub sitkowej
8g soli
1. Zaparka
Przygotować zaparkę zalewając żytnią mąkę razową gorąca woda (temp.90C), dokładnie wymieszać, pozbywając się większych grudek. Zostawić pod przykryciem na 14 godzin
2. Zaczyn
Wymieszać składniki zaczynu, przykryć i zostawić w temp 21C na 14 godzin.
3. Mieszanie
Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą, wyrabiając na mokrym lub lekko naoliwionym blacie przez 5 minut.
4. Fermentacja główna
Ciasto ostawić w misce na 1 godzinę w 28C.
5. Formowanie
Bardzo lepkie i dość luźne ciasto przełożyć do naoliwionej chlebowej rynienki (2 funtowej).
6. Ostatnia fermentacja
Zostawić ciasto do wyrośnięcia na kilka godzin w temp pokojowej (ma urosnąć do brzegów foremki).
7. Pieczenie
Piec w piecu rozgrzanym do 260C przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200C i piec jeszcze 40 minut. Przed wsunięciem chleba do pieca można wierzch posmarować odrobiną pozostawionej zaparki.
Po wyjęciu z pieca chleb całkowicie wystudzić, następnie zawinąć w lekko naoliwiony papier do pieczenia. Kroić chleb dopiero dnia następnego.poniedziałek, 22 marca 2010
Ciasto morelowe
Przepis znaleziony w gazetce z 92 roku.
Ciasto lekkie, wilgotne, bardzo morelowe.
Składniki:
Ciasto
5 jaj
150g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
75g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
250g jogurtu naturalnego
400g gotowanych moreli - ja miałam ze słoika
25g siekanych orzeszków pistacjowych
5 łyżeczek żelatyny
200g śmietanki 30%
5 łyżek konfitury morelowej
cukier puder do posypania
20ml likieru morelowego lub soku cytrynowego
Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę dodając cukier i cukier waniliowy. Do piany powoli dodawać żółtka i przesianą mąką.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, rozsmarować równomiernie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 225 stopni, piec 12-15 minut.
Następnie ciasto odwrócić, zdjąć papier, ciasto przekroić na pół (by uzyskać 2 warstwy). Pozostawić do ostygnięcia.
W tym czasie na sicie odsączyć morele, żelatynę zalać odrobiną zimnej wody. Połowę moreli zmiksować, resztę pokroić na małe kawałki. Wszystko zmieszać z jogurtem. Dodać cukier i likier lub sok, wsypać łyżkę pistacji.
Rozpuścić żelatynę, mieszając, na małym ogniu w wodzie.
Zmieszać ją z masą jogurtowo morelową, ostudzić. Śmietanę ubić, dodać do masy morelowej. Na dolną część ciasta nałożyć masę morelową, przykryć następnie górną połówką.
Podgrzać konfiturę morelową i posmarować nią wierzch ciasta. Posypać cukrem pudrem i resztą pistacji.
Smacznego :)
niedziela, 21 marca 2010
Tort z musem czekoladowym z nutą pomarańczy
Tort wyszedł bardzo duży, w smaku był delikatny, trochę możnaby podkręcić kolor.
Biszkopt robiłam z tego przepisu.
pokroiłam go na 5 plastrów, z czego do tortu wykorzystałam 3 plastry.
Do nasączenia użyłam białej herbaty z dodatkiem soku z pomarańczy i likieru pomarańczowego.
Składniki:
Mus z ciemnej czekolady:
200g gorzkiej czekolady - ja miałam pomarańczową z chili
300g śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
Mus z białej czekolady:
200g białej czekolady
300g śmietanki
2 białka
skórka otarta z 2 pomarańczy
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru
2 łyżki likieru pomarańczowego
Obłożenie z bitej śmietany:
400g śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
50g czekolady do posypania
Ciemną czekoladę rozpuścić z 200g śmietany, wystudzić. 100g śmietany ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Wystudzoną śmietankę z czekoladą ubić na sztywno, wymieszać delikatnie ze śmietanką.
Pierwszą warstwę ciasta nasączyć, wyłożyć mus z ciemnej czekolady, nakryć drugą warstwą, nasączyć.
Białą czekoladę podgrzewać w garnuszku z 200g śmietanki do rozpuszczenia, wystudzić. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Masę czekoladową ubić na sztywno, dodać skórkę pomarańczową i likier. Białka ubić na sztywno z łyżką cukru, śmietankę ubić z drugą łyżką, wszystko wymieszać z masą czekoladową. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, przestudzić, dodać do masy z białej czekolady, wyłożyć na drugą warstwę ciasta. Nałożyć trzecią warstwę, nasączyć.
Śmietankę na wierzchnią warstwę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić, wymieszać ze śmietaną.
Na tort nałożyć obręcz tak, żeby dookoła był odstęp około 2 cm. Obłożyć dokładnie tort masą ze śmietany, wyrównać wierzch. Schłodzić przez kilka godzin.
Przed podaniem posypać tartą czekoladą.
Smacznego :)
sobota, 20 marca 2010
Jajka w sosie musztardowym
Danie popularne w kuchni niemieckiej.
Do tej pory robiłam je w wersji z jajkami na twardo, dzisiaj pierwszy raz ugotowałam jajka w koszulkach - było pysznie.....
Składniki:
10 jajek
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
3 łyżki musztardy
sól, cukier, woda
łyżka octu winnego
Rozpuścić masło z mąką, dodawać po trochu wodę i musztardę do otrzymania odpowiedniej gęstości sosu.
Doprawi solą, dodać łyżeczkę cukru, przykryć garnek z sosem.
W osobnym garnku zagotować wodę, dodać ocet winny. Jajka wbijać po jednym do filiżanki, delikatnie wkładać je do wrzątku. Jednocześnie gotować nie więcej niż 3 jajka. Gotować 3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową, przelać zimną wodą.
Jedliśmy jajka z pure - polewając wszystko sosem na talerzu.
Smacznego :)
piątek, 19 marca 2010
Tort z kremem cytrynowym i bezą
Przepis z gazetki Ciasta i Desery - Najlepsze torty.
Tort pyszny, orzeźwiający i delikatny w smaku.
Składniki:
Masa bezowa:
5 białek
150g cukru pudru - dałam drobny
1 łyżka maki ziemniaczanej
Ciasto:
125g masła
180g cukru
280g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
Krem:
3 cytryny
125ml wody
100g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
500g śmietanki 30%
1. Białka na bezową masę ubić na bardzo sztywną pianę. kontynuując ubijanie, stopniowo dosypywać przesianą mąkę i cukier.
2. Tłuszcz na ciasto utrzeć z cukrem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i na przemian z żółtkami dodawać do tłuszczowej masy. Dodać 2 łyżki zimnej wody i jeszcze raz wymieszać.
3. Połowę ciasta przełożyć do starannie wysmarowanej tłuszczem tortownicy (średnica 26cm) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (200C). Piec około 15 minut.
4. Rozsmarować na podpieczonym biszkopcie ( u mnie wyszło ciasto kruche) połowę bezowej masy i piec w tej samej temperaturze przez 10 minut. Po 10 minutach od upieczenia wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia. W ten sam sposób co pierwszą porcję, upiec drugą część ciasta z bezą.
5. Wycisnąć sok z cytryn, wymieszać z 125ml wody i cukrem. Płyn zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie letniej wody i zagęścić nią gorący płyn. Ostudzić. Ubić śmietanę i wymieszać z zimnym cytrynowym kremem.
6. Posmarować grubo kremem bezową warstwę jednego biszkoptowego krążka. Nałożyć drugi krążek - bezową warstwą do góry. Posmarować resztą kremu brzeg i wierzch tortu. Posypać wiórkami kokosowymi. Przechowywać w lodówce.
czwartek, 18 marca 2010
Pikantny pieczony kurczak
Przepis znaleziony w Kulinarnym Atlasie Świata Gazety Wyborczej.
Mięso pyszne, soczyste, w pikantnej chrupiącej panierce.
Raczej niezdrowe ...
Składniki:
1,25 szklanki maślanki
1/4 szklanki oliwy
3 łyżki pikantnego sosu chili
2 łyżki musztardy Dijon
2 roztarte ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 duża cebula pokrojona w cząstki
12 kawałków kurczaka( z kośćmi i skórą)
1 szklanka utartej bułki
1/3 szklanki tartego parmezanu
1/4 szklanki mąki
2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
3 łyżki stopionego masła
Wymieszać maślankę z oliwą, sosem chili, musztardą, czosnkiem, łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu.
Dodać cebulę, włożyć kurczaka, wymieszać, aby sos pokrył mięso. Przykryć, wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny, najwyżej jednak na 12 godzin. Od czasu do czasu odwracać kurczaka w marynacie. ?Rozgrzać piekarnik do 220C. Wymieszać tartą bułkę z serem, mąką, tymiankiem, papryką, pieprzem kajeńskim i łyżeczką soli.
Kurczaka wyjąć z marynaty, otoczyć w mieszance sera i bułki. Pozostawić na 30 minut, a następnie ułożyć na ruszcie piekarnika , Pozostawić na 30 minut, a następnie ułożyć na ruszcie piekarnika, a pod spód wsunąć blachę.
środa, 17 marca 2010
Wielkanocna terrina z jajkami
Ciekawy eksperyment - na pewno do powtórzenia :)
Składniki
- 3 długie ogórki ze skórką
- 1 pęczek koperku
- 200g twarogu trzykrotnie mielonego
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 6 jajek
- 3 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- kilka listków bazylii
- pół czerwonej papryki
- 2 białka
- sól i pieprz
- 4 łyżki żelatyny
Ogórki pokroić i zmiksować (ze skórką) z jogurtem i koperkiem, dodać czosnek, miksować dalej, dodać twaróg.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Zagotować wodę
Namoczoną żelatynę zalać odrobiną wrzątku - do całkowitego rozpuszczenia.
Białka ubić na sztywno, paprykę pokroić w drobną kostkę, jajka ostudzić i obrać.
Do masy jogurtowej dodać ubite białka, paprykę, bazylię, osączone oliwki, doprawić solą i pieprzem. Dodać ostudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać.
Formę do galaretek delikatnie posmarować oliwą, wlać część masy jogurtowej, włożyć jajka, zalać resztą masy, wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Przed podaniem formę zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie, wyłożyć na talerz, przybrać sałatą, zieleniną.
wtorek, 16 marca 2010
Tarta z brokułami
Jak zobaczyłam tą tartę, wiedziałam, że zrobię ją , wcześniej czy później.
Wyszła smaczna, ale wolę jednak ciasto drożdżowe.
Składniki na formę o średnicy 24 cm
Składniki na ciasto
170 g mąki
95 g masła
60 g wody
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
1 łyżka oliwy
ząbek czosnku
średniej wielkości cebula
1 brokuł podzielony na różyczki
2 jajka + 2 białka
1/3 szklanki mleka
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa i ostra papryka do smaku
100 g startego topliwego sera
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pocięte drobno masło i palcami wyrabiamy, by powstało coś na kształt okruchów. Stopniowo dodajemy wodę i sól i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut.
Ciasto po wyciągnięciu z lodówki chwilę wyrabiamy, wałkujemy na okrągły placek o grubości 0.6 cm. Wykładamy ciastem natłuszczoną foremkę, dziurkujemy spód widelcem, kładziemy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy ziarnami fasoli. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy następne 10 minut.
W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek, drobno je siekamy, oczyszczamy brokuła i dzielimy na różyczki. Podsmażamy warzywa na patelni, by zrobiły się miękkie.
Jajka, białka i mleko mieszamy w miseczce rózgą. Odlewamy trochę płynu do kubka, wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie by nie powstały grudki, dolewamy do miseczki i przyprawiamy.
Na upieczone ciasto wykładamy warzywa, zalewamy masą jajeczną i posypujemy startym serem. Zapiekamy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Bułeczki żytnie pełnoziarniste
Przepyszne bułeczki znalezione tu.
Robiłam z podwójnej porcji - wyszło 14 sztuk.
Bułeczki żytnie pełnoziarniste
8 niewielkich bułeczek
Zaczyn
* 22g zakwasu żytniego
* 130g wody
* 150g mąki żytniej typ 2000
W misce połączyć zakwas z wodą, dosypać mąkę i dokładnie wymieszać gęste ciasto. Przykryć folią i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.
Ciasto
* cały zaczyn
* 150g mąki żytniej typ 2000
* 110 wody
* 7 g soli
Do zaczynu dodać pozostałe składniki, wyrabiać przez 5 minut.
Miskę przykryć folią i odstawić na 2 godziny w temp. pokojowej.
Do lekko natłuszczonych i wysypanych otrębami foremek nakładać po 70g ciasta (do 3/4 wysokości wgłębień), wyrównać namoczonymi dłońmi i lekko oprószyć mąką.
Włożyć do dużej foliowej torby i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny, aż bułeczki podwoją objętość (powinny wyrosnąć ok. 1 cm ponad formę).
Bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni, spryskać ścianki piekarnika wodą ze spryskiwacza, piec ok. 25 minut.
Upieczone bułeczki wyjąć z foremek, zostawić do ostygnięcia na kuchennej kratce.