niedziela, 21 marca 2010

Tort z musem czekoladowym z nutą pomarańczy


Tort wyszedł bardzo duży, w smaku był delikatny, trochę możnaby podkręcić kolor.

 Biszkopt robiłam z tego przepisu.
pokroiłam go na 5 plastrów, z czego do tortu wykorzystałam 3 plastry.

Do nasączenia użyłam białej herbaty z dodatkiem soku z pomarańczy i likieru pomarańczowego.

Składniki:

Mus z ciemnej czekolady:
200g gorzkiej czekolady - ja miałam pomarańczową z chili
300g śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru

Mus z białej czekolady:
200g białej czekolady
300g śmietanki
2 białka
skórka otarta z 2 pomarańczy
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru
2 łyżki likieru pomarańczowego

Obłożenie z bitej śmietany:
400g śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny

50g czekolady do posypania



Ciemną czekoladę rozpuścić z 200g śmietany, wystudzić. 100g śmietany ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Wystudzoną śmietankę z czekoladą ubić na sztywno, wymieszać delikatnie ze śmietanką.
Pierwszą warstwę ciasta nasączyć, wyłożyć mus z ciemnej czekolady, nakryć drugą warstwą, nasączyć.
Białą czekoladę podgrzewać w garnuszku z 200g śmietanki do rozpuszczenia, wystudzić. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Masę czekoladową ubić na sztywno, dodać skórkę pomarańczową i likier. Białka ubić na sztywno z łyżką cukru, śmietankę ubić z drugą łyżką, wszystko wymieszać z masą czekoladową. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, przestudzić, dodać do masy z białej czekolady, wyłożyć na drugą warstwę ciasta. Nałożyć trzecią warstwę, nasączyć.
Śmietankę na wierzchnią warstwę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić, wymieszać ze śmietaną.
Na tort nałożyć obręcz tak, żeby dookoła był odstęp około 2 cm. Obłożyć dokładnie tort masą ze śmietany, wyrównać wierzch. Schłodzić przez kilka godzin.
Przed podaniem posypać tartą czekoladą.
 Smacznego :)




Wielkanoc
Kuchnia 
Wielkanocna 2010

9 komentarzy:

  1. Wow, wygląda przepysznie! Śliczny i na pewno smakowity!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda!! Mniam mniam.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny torcik, oj chętnie skosztowałabym kawałeczek, pysznie ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Oglądam, podziwiam i się głodna robię :)
    pysznie tu u Ciebie!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Tort przepyszny!Jeden z lepszych jakie jadłam. Szczególnie krem z białej czekolady i pomarańczy. Porobiły mi się grudki z żelatyny nie wiem czemu, chyba coś źle zrobiłam :(. Ale przepis genialny! Moja mama już zamówiła taki na swoje imieniy :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję :)
    A żelatyna może za bardzo schłodzona ?
    A może rozpuszczona w zbyt małej ilości wody ?

    OdpowiedzUsuń
  7. nie mam pojęcia :( mam nadzieje, że następnym razem juz mi się to nie przytrafi bo szkoda by było zespuć taki dobry krem :)

    OdpowiedzUsuń