sobota, 20 marca 2010

Jajka w sosie musztardowym


Danie popularne w kuchni niemieckiej.

Do tej pory robiłam je w wersji z jajkami na twardo, dzisiaj pierwszy raz ugotowałam jajka w koszulkach - było pysznie.....

Składniki:
10 jajek
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
3 łyżki musztardy
sól, cukier, woda
łyżka octu winnego

Rozpuścić masło z mąką, dodawać po trochu wodę i musztardę do otrzymania odpowiedniej gęstości sosu.
Doprawi solą, dodać łyżeczkę cukru, przykryć garnek z sosem.

W osobnym garnku zagotować wodę, dodać ocet winny. Jajka wbijać po jednym do filiżanki, delikatnie wkładać je do wrzątku. Jednocześnie gotować nie więcej niż 3 jajka. Gotować 3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową, przelać zimną wodą.
Jedliśmy jajka z pure - polewając wszystko sosem na talerzu.

Smacznego :)




Tydzień 
Kuchni Niemieckiej

2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne! Mniam mniam;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie fajne i proste danie. Zrobię je na śniadanie. Teraz. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń