środa, 24 marca 2010

Bawarskie ciasto serowe z jabłkami


Ciasto z przepisu Bajaderki.
Jak zwykle - niezawodnej :)


Porcja na tortownicę o średnicy 20 – 24cm:

* około 125g masła,
* 150g mąki pszennej - dałam pół na pół zwykłą i razową
* 30g  cukru - dałam brązowy

* 225g sera śmietankowego do serników,
* 2 jajka,
* 2 czubate łyżki cukru,
* 1 łyżeczka esencji waniliowej,
* 3-4 średniej wielkości kwaskowe jabłka,
* 1-2 łyżki brązowego cukru,
* trochę płatków migdałowych do posypania ciasta - użyłam pestek dyni,
* płaska łyżeczka cynamonu - użyłam przyprawę do szarlotki,
* ewentualnie trochę soku z cytryny (gdyby jabłka były zbyt słodkie).

1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, albo wysmarować masłem.
2. Posiekać masło z mąką i 2 łyżkami cukru w malakserze, powstanie coś jakby kruszonka, którą trzeba wylepić tortownicę i zrobić 1cm brzeg.
3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C żeby się ciasto lekko podpiekło. Wyjąć i ostudzić.
4. Do malaksera wrzucić ser, jajka, cukier i esencję. Zmiksować na gładką jednolitą masę. Wylać na ciasto.
5. Jabłka obrać, wydrążyć środki, pokroić w cienkie półplasterki, posypać cukrem i cynamonem, wymieszać, ułożyć na masie serowej, posypać płatkami i wstawić do piekarnika na ok 45 minut, jak będzie przyrumienione a test z wykałaczką wypadnie pozytywnie to wyjąć i ostudzić.
6. Wg mnie najlepsza na zimno.


3 komentarze:

  1. Robiłam to ciasto jakiś czas temu. I donoszę, że jest pyszne :)
    Twoje wygląda tak właśnie... pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsza na zimno?
    ja i tak nie powstrzymałabym się przez zjedzeniem jeszcze ciepłego kawałka..

    OdpowiedzUsuń
  3. to na zimno - to cytat ;)
    My jedliśmy jeszcze ciepłe - pyszne ....

    OdpowiedzUsuń